U trendu

Vranje povećava finansiranje poljoprivrede

Poljoprivreda je potencijal za razvoj i zapošljavanje u Vranju i u gradskom budžetu za ovu godinu za agrar je namenjeno 35 miliona dinara, što je povećanje u odnosu na sve prethodne godine.

Planira se da se taj budžet svake naredne godine povećava za pet do 10 miliona dinara, izjavio je danas gradski većnik za poljoprivredu Aleksandar Janjić.

Zbog štednje su budžeti većine drugih korisnika ostali na istom nivou kao prethodne godine, ili su čak smanjeni i poljoprivreda je jedna od retkih oblasti za koju je predvidjeno povećanje sredstava u gradskm budžetu.

Janjić je za agenciju Beta izjavio da je novac iz budžeta za poljoprivredu namenjen pre svega za razvoj voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva, i za unapredjenje sistema za navodnjavanje.

„Poljoprivreda u Vranju je decenijama bila zanemarivana. Nameravamo da to popravimo, svi su se u gradskom veću složili da subvencije za poljoprivredu ove godine budu veće nego svih prethodnih godina. Naš je plan da se budžet za poljoprivredu povećava svake godine, dok ne dodjemo do pet odsto od ukupnog budžeta grada“, kazao je Janjić.

Janjić je rekao da je poljoprivreda u vranjskom kraju danas na tako niskom nivou razvijenosti, da se u poboljšanje „ne kreće od nule, već iz minusa“.

„Pored toga što želimo da povećamo obim poljoprivredne proizvodnje, želimo i da je organizujemo, da bismo mogli i da merimo postignute rezultate, i da znamo da li je neki efekat postignut. Želimo da uredimo voćarstvo onako kako je uredjeno pčelarstvo koje je već organizovano u udruženja“, rekao je Janjić.

Janjić je naveo da lokalna samouprava intenzivno saradjuje i sa Republičkim Hidrometeorološkim zavodom (RHMZ) u čijoj su nadležnosti 19 protivgradnih stanica u Vranju, od kojih je samo pet osposobljeno, a cilj je da se do početka vegetativne sezone osposobi što veći broj.

„Održavanje protivgradnih stanica je u nadležnosti RHMZ, ali mi, kao lokalna samouprava, dajemo svu potrebnu logističku podršku za njihovo osposobljavanje za rad, pre svega u obezbedjivanju ljudstva“, kazao je Janjić.

On je naveo da će lokalna vlast Vranja početkom aprila raspisati konkurs na kojem će poljoprivredni proizvodjači moći da konkurišu za subvencije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.