U trendu

Vujacic: Uvođenje evra jednostavno za građane Hrvatske

ZAGREB – Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić rekao je danas da će se uvođenjem evra Hrvatska pridružiti najvećoj valuti na svetu i da bi to za građanje trebalo da bude jednostavno.

On je govorio o uvođenju evra u sklopu informativne kampanje Dani evra u Zagrebu i rekao da je zamena gotovine besplatna i da bi za građane bilo najbolje, kako je objasnio, da polože gotovinu u banku i onda se automatski 1. januara menja u evro.

“Sve finansijske obaveze i krediti se menjaju na način da nikome neće biti lošiji uslovi nego što su bili ranije”, istakao je Vujčić za hrvatski N1.

On je saopštio da je u Hrvatskoj distribucija gotovine već počela, da se krenulo u snabdevanje banaka, a nakon toga Finansijske agencije i Hrvatske pošte, koji će dalje distribuirati gotovinu prema kompanijama i građanima.

Vujačić je istakao da neće biti problema i da smatra da će Hrvatska lagano preći u evrozonu.

“Već sada imamo koristi od ulaska u evrozonu. Ako uporedimo Hrvatsku sa zemljama EU koje ne idu u evrozonu, finansijski uslovi su bolji, rejting nam je porastao, kamatne stope su niže,… Prema iskustvu drugih zemalja, nakon ulaska u evrozonu standard građana je porastao. To možemo očekivati i za Hrvatsku”, saopštio je guverner Hrvatske narodne banke, prenosi portal Seebiz.

Službena valuta u Hrvatskoj od 1. januara biće evro, kune se mogu koristiti do sredine januara, a zamena kuna za evre u gotovini biće moguća u bankama, poslovnicama Finansijske agencije i Hrvatske pošte tokom godinu dana od datuma uvođenja evra, odnosno tokom 2023.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.