najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Za zapošljavanje 2.000 ljudi, 10 miliona evra za subvencije

Srbija će za otvaranje fabrike za proizvodnju električnih kablova za automobilsku industriju američke korporacije Lir (Lear) u Novom Sadu i zapošljavanje 2.000 ljudi uložiti tri puta više novca od stranog partnera, a stručnjaci za strana ulaganja ocenili su taj ugovor kao štetan, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Ugovorom o državnoj pomoći, koji je objavio VOICE, američkoj korporaciji će na ime subvencija za zapošljavanje biti isplaćeno 9,58 miliona evra.

“Računajući državnu pomoć i predvidjena izdvajanja za gradnju hale, dolazi se do okvirnih državnih ulaganja od 42,5 miliona evra, dok se bez vrednosti zarada zaposlenih, Lir obavezao da uloži 14,8 miliona evra. Tako su ulaganja države u otvaranje ove firme tri puta veća od ulaganja investitora”, naveo je VOICE.

Stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević ocenio je da je ugovor sa američkom korporacijom “štetan”, da je posao “našminkan”, kao i da je “vrlo sličan, ako ne i gori”, od dovodjenja kineskog investitora Mei Ta i da su o ugovoru sa srpske strane pregovarale “neznalice”.

“Ugovor je potpisan pred izbore i čini se da je na našu štetu zbog toga požureno da se dovede investitor. Takodje, postoje velike razlike izmedju ugovora na srpskom i njegovog engleskog prevoda, što je nedopustivo. Najtragičnije je što mi ne razumemo da je konfekcioniranje kablova jedna industrija koja je odavno u lošem stanju i od koje iole razvijene zemlje beže”, dodao je Kovačević.

VOICE je naveo i da je američka korporacija Lir bila na meti optužbi organizacija za zaštitu prava radnika, ali i američkog Ministarstva rada zbog otpuštanja radnika koji su ukazali na korišćenje opasnih supstanci u prozivodnji zbog kojih su neki od njih dobili astmu.

Poslovanje te kompanije u Hondurasu kritikovale su nevladine organizacije, navodeći da se radnici tretiraju na nehuman način.

(Beta)

3 komentara
  1. zoran

    Strani investitori od našeg novca!!!! Koruptivna vlast! LOPOVLUK!! Tužilaštvo i pravobranilaštvo da reaguju ako nisu u lopovluku! Gde je zaštitnik građana!

  2. 1

    Ma to je politika našeg voljenog vođe. Da bi ušao u EU troši pare nemilice na sve strane i puni džepove strancima. Prosek plate je velik 54.000,00.-RSD neko jede meso (malo njih) ostali kiseli kupus, a svi u proseku jedemo sarmu i pijemo vino što smo dobili na poklon (neplaćen porez).

  3. Balkan

    Ako je tako onda nas mnogo kostaju ovi tz. strateski partneri koji otvaraju fabrike pompezno, sa nasim novcem koji kada se potrosi onda predpostavljam da ce oni otici a nama ce ostati fabrika koja nece raditi ali to nije bitno vazno je da smo mi ulozili u nesto.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike