U trendu

Žalbe na vladine mere štednje: Sud poništio smanjenje penzija

Vrhovni upravni sud Grčke – Državni savet u sredu je naložio Vladi čija je kasa prazna, da poništi odluku o smanjenju penzija iz 2012. godine jer je neustavna, a bila je deo politike štednje koja je uslov za isplatu međunarodne kreditne pomoći grčkoj državi.

Odluka najvišeg organa upravnog pravosuđa, očekivana mesecima, iskomplikovaće posao vladi Aleksisa Ciprasa koji čeka hitna sredstva od poverilaca, a pred njim su i njihovi novi zahtevi za budžetske uštede.

Odluka Državnog saveta nema retroaktivno dejstvo, ali zahteva da se osnovne i dopunske penzije vrate na nivo iz jeseni 2012. godine, pre no što su novembra te godine zakonom penzije smanjene za pet do 10%.

Mnogi penzioneri i njihova udruženja podneli su žalbu na taj zakon kojem su prethodila druga smanjenja penzija.

Grčki Državni savet je primio mnogobrojne žalbe na mere štednje Vlade, donošene često pod pritiskom i po hitnoj proceduri, od 2010. godine, od kada izbegava bankrot zahvaljujući međunarodnoj finansijskoj pomoći.

Isti sud je 2014. godine poništio smanjenje plata uniformisanih službenika – policajaca, vojnika, vatrogasaca i pomorskog osoblja. Prethodna vlada, koalicija desnice i socijalista je imala nekoliko meseci da sprovede tu presudu, ali je plate samo delimično povećala, navodeći kao razlog budžetska ograničenja.

Po grčkom sajtu za ekonomske informacije Macropolis, presuda o penzijama će koštati državu između 1,2 i 1,5 milijarde evra godišnje.

Reforma penzionog sistema je među spornim tačkama tekućih pregovora Grčke i njenih kreditora za odobravanje isplate 7,2 milijarde evra, poslednje tranše kreditne pomoći iz sadašnjeg plana iz marta 2012. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.