U trendu

Ziđin: Sanacija opasne raspucale stene prijavlena nadleznima

MAJDANPEK – Miniranje na teritoriji opštine Majdanpek u nedelju obavljeno je u okviru mera predostrožnosti, koje je kompanija Srbija Ziđin Koper realizovala zbog sanacije opasne stenske mase na planini Starica, saopštio je Ziđin.

Kako je navedeno, svi radovi uredno su prijavljeni nadležnim institucijama i izvedeni su, u nedelju, u skladu sa nalogom rudarske i geološke inspekcije.

Rudarska i geološka inspekcija i stručnjaci u oblasti bezbednosti prethodno su pregledali visoku i strmu padinu planine Starica i utvrdili veliki broj pukotina u stenskoj masi, što bi za posledicu moglo da ima iznenadno obrušavanje, kažu u Ziđinu.

Konstatovali su da su pukotine na litici koja je okrenuta prema gradu dugačke preko 100 metara i široke oko 30 centimetara i da zahtevaju hitnu sanaciju.

Kompanija je rudarski projekat sanacije poverila Institutu za rudarstvo i metalurgiju u Boru, a tehničko osoblje je u okviru mera predostrožnosti i pripremnih radova iskopalo i dva zaštitna kanala u podnožju planine, koja bi bila tampon-platforma i amortizovala eventualni odron prilikom miniranja.

Nakon nadzora rudarske i geološke inspekcije i uviđaja nadležnih u preduzeću Srbijašume, čiju saglasnost za radove Srbija Ziđin Koper takođe ima, sve nadležne institucije saglasile su se sa tim da kompanija u najkraćem mogućem roku izradi projekat, izvede rudarske radove prema projektu i na taj način otkloni potencijalne bezbednosne rizike od klizanja i obrušavanja stenskog materijala – krečnjaka, odnosno od obrušavanja dela planine Starica u blizini urbanog područja.

Srbija Ziđin Koper navodi da ima svu propisanu dokumentaciju za izvođenje neophodnih radova na sanaciji opasne stenske mase.

Takođe, kompanija će, pored upozorenja pre početka miniranja, tokom tih aktivnosti angažovati specijalno osoblje koje će dežurati na licu mesta.

Razmere eksplozije biće ograničene, a kompanija će pojačati i mere za suzbijanje prašine tokom miniranja, navodi se u saopštenju Ziđina.

Grupa okupljena na Fejsbuku „Eko straža“ objavila je juče da Ziđin, vlasnik borskog i majdanpečkog rudnika „minira planinu Staricu ispod koje se odmah nalaze stambene zgrade“ i da „ljudi iz zgrada nisu evakuisani“, preneo je N1.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar