U trendu

Akcija VBA nije jedina, ali je po zapleni najveća

Tajna Akcija Vojno bezbednosne agencije (VBA), kojom je prekinut lanac krijumčarenja velike količine oružja u Preševu i Bujanovcu ka Makedoniji, nije jedina akcija kojom je prekinut put oružja, ali je po količini zaplene najveća, piše današnji „Blic“.

Ta akcija VBA, uz sadejstvo sa delovima drugih srpskih obaveštajnih službi, doprinos je stabilnosti, navodi list, ali i upozorenje da gotovo svi elementi sukoba u regionu postoje.

U akciji u kojoj je zaplenjeno nekoliko hiljada delova pušaka, mitraljeza, minobacača, ručnih bombi, privedeno je troje organizatora transporta, ali gotovo je izvesno da su imali još nekoliko saradnika, među kojima su i osobe srpske nacionalnosti.

Pre svega, kako navodi sagovornik „Blica“ iz obaveštajnih službi, reč je o pešadijskom naoružanju i municiji koje su ilegalnim kanalima i na nepristupačnim terenima pokušali da transportuju u Makedoniju i kaže da to nije jedina akcija kojom je prekinut put oružja, da ih je bilo više od početka dešavanja u Makedoniji, ali da je po količini zaplene najveća.

Oružje i municija trebalo je ilegalnim kanalima da bude isporučeno jednoj od najvećih albanskih partija u toj zemlji, detalji akcije VBA se ne otkrivaju, ali se kaže da je izuzetno profesionalno urađena.

Vojnobezbednosna agencija Srbije zaplenila je veliku količinu oružja na jugu Srbije, koji je ilegalno trebalo da se transportuje u Makedoniju, a pretpostavlja se da je bio namenjen stranačkoj infrastrukturi najvećih albanskih partija čiji su funkcioneri učestvovali u oružanim sukobima u Makedoniji i na KiM, piše „Blic“, pozivajući se na izbore iz VBA.

Akcija je bila sastavni deo aktivnosti VBA, ali i drugih bezbednosnih službi koje su u okviru pojačanih mera bezbednoti po naređenju državnog vrha svoje delovanje podigle na najiši nivo, a obavljena je u najvećoj tajnosti, ali su o njoj obavešteni načelnik VBA i državni vrh koji je, kako navodi izvor „Blica“, procenio da se ne ide u javnost sa ovom informacijom.

Izvor „Blica“ navodi da je predsednik vlade Aleksandar Vučić smatrao da bi spekulacije o zapleni tolike količine oruzja mogle da posluže nekima da „doliju ulje na vatru u ionako rovite političke prilike u Makedoniji“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike