U trendu

Apelacioni sud: Oslobodjeni optuženi za pomaganje Ratku Mladiću

Apelacioni sud u Beogradu oslobodio je grupu optuženih za pomaganje haškom otuženiku Ratku Mladiću od 2002. do 2006, dok je Marka Lugonju osudio na uslovnu kaznu zatvora od šest meseci sa rokom provere od godinu dana, objavljeno je danas na sajtu suda.

Taj sud je na sednici u ponedeljak preinačio prvostepenu presudu i Lugonju oglasio krivim zbog, kako se navodi, krivičnog dela „pomoć učiniocu“ i izrekao mu uslovnu osudu.

„Preinačena je prvostepena presuda i od optužbe su oslobodjeni Stanko Ristić, Ljiljana Vasković, Borislav Ivanović, Predrag Ristić, Saša Badnjar, Ratko Vučetić, Tatjana Vasković Janjušević, Bojan Vasković i Blagoje Govedarica“, naveo je sud.

Navodi se i da je Lugonja i priznao delo, i „da je Mladića u svoj stan primio na nagovor generala Zdravka Tolimira, da se Mladić u njegovom stanu zadržao pet-šest dana“

Sud je obrazložio i da je Lugonja naveo „da je odluka da primi Mladića u svoj stan bila njegov izbor, a da mu je bila poznata činjenica da je pred MKSJ bila podignuta optužnica za Mladićem i raspisana poternica i da je Mladiću pomogao jer je bio njegov komandant“.

Optužnicom Drugog opštinskog javnog tužioca u Beogradu njih devetoro teretili su se da su u različitim vremenskim periodima od 2002. do 2006. godine pomagali Mladiću da ne bude otkriven.

Tu radili, kako je navedno u optužni iako su znali da je Medjunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju izdao naloge za njegovo hapšenje i izručenje zbog podignute optužnice kojom mu se stavlja na teret izvršenje krivičnih dela protiv čovečnosti i medjunarodnog prava.

„U pogledu okrivljenih koji su oslobodjeni od optužbe, u odnosu na koje je prvostepenom presudom odbijena optužba zbog nastupanja zastarelosti krivičnog gonjenja, Apelacioni sud je našao da u konkretnom slučaju nije nastupila zastarelost krivičnog gonjenja kako je to navedeno u prvostepenoj presudi.

Obrazložio je „da tokom postupka javni tužilac nije ponudio dovoljno jasne i uverljive dokaze kojima bi potkrepio svoju optužbu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.