U trendu

Čuveni profesor univerziteta ubio i raskomadao svoju devojku

Priznao je da je ubio svoju partnerku, saopštio je njegov advokat pošto je profesor pronađen u reci s rancem u kojem su bile ruke žene.

Oleg Sokolov (53) je bio pijan i pao je u reku, pošto je pokušao da se otarasi delova tela devojke, izvestili su ruski mediji, preneo je Bi-Bi-Si. Policija je nakon toga u njegovom stanu u Sankt Peterburgu pronašla raskomadano telo Anastasije Ješčenko.

Profesor Sokolov je stručnjak za Napoleona i dobitnik je francuskog ordena Legije časti. „Priznao je krivicu“, rekao je njegov advokat Aleksander Počujev, dodajući da se istoričar „kaje“ zbog onoga što je učinio, te sada sarađuje. S Ješčenkovom je živeo u stanu pored reke Mojke u Sankt Peterburgu, a u vezi su bili tri godine. Oboje su bili stručnjaci za francusku istoriju – ona je bila postdiplomac na Državnom univerzitetu Sankt Peterburg i s njim radila na nekoliko radova. Voleli su da nose kostime iz tog perioda, pri čemu se on oblačio kao Napoleon, i učestvovali su u simulaciji istorijskih događaja.

Sokolovu je pružena lekarska pomoć u bolnici zbog hipotermije, a spasioci su ga u nedelju ujutru izvukli iz ledene vode i od tada je u pritvoru. Sumnjiči se da je ubio Ješčenkovu pištoljem pre nego što joj je raskomadao telo. Pištolj za omamljivanje je pronađen u rancu zajedno s rukama devojke.

Prema pisanju agencije Interfaks, u njegovom stanu su pronađeni i pištolj, noževi, sekira i municija. Profesor Sokolov je navodno rekao policiji da je ubio svoju ljubavnicu tokom svađe, a onda joj je odsekao glavu, ruke i noge. Kako se navodi, planirao je da se otarasi tela pre nego što javno sebi oduzme život obučen kao Napoleon.

Pojedini studenti sa Univerziteta na koje su se pozvali ruski mediji su profesora opisali kao „ekscentričnog, ali ne i agresivnog“, a jedna studentkinja je rekla da se ranije žalila policiji na njegovo ponašanje dok jedna grupa tvrdi da on sebe smatra reinkarnacijom Napoleona. Zvanični član Veća Sankt Peterburga i nekadašnji profesorov student Vasilji Kunjin je na Tviteru poručio da je ranije ukazivao na ponašanje Sokolova, ali uprava Univerziteta nije reagovala na njegovu žalbu.

Više od 2.000 ljudi je potpisalo onlajn peticiju u kojoj zahteva da se sprovede istraga u vezi sa menadžmentom Univerziteta i dekanom Fakulteta za istoriju. Kako je pisao AFP, Sokolov je uživao da govori francuski, bio je impresioniran Napoleonom, Ješčenkovu je zvao „Žozefin“, a tražio je da mu se obraćaju sa „Sire“. Bio je član francuskog Instituta za društvene nauke, ekonomiku i politiku (Issep), koji je saopštio u subotu da ga je smenio s pozicije u naučnom komitetu. Ima brilijantnu biografiju kao uvaženi stručnjak za francusku vojnu istoriju. Bio je gostujući profesor na Sorboni.

Ješčenkova se preselila u Sankt Peterburg na studije iz regiona Krasnodar na jugu Rusije, a u trenutku smrti je bila postdiplomac. Brat žrtve je za medije rekao da ga je sestra pozvala u suzama u petak rano ujutru i rekla da se posvađala s profesorom zbog njegove ljubomore, te da planira da provede noć u studentskom hostelu. NJih dvoje su ponovo razgovarali u 01:49 i Anastasija je rekla svom bratu da je sve u redu. To je bio poslednji put da ju je bilo ko čuo.

(M. K, Danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.