U trendu

Elek: Masovna ubistva se grupišu kroz vreme do mesec dana

Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku izjavio je danas da kada se desi jedno masovno ubistvo obično slede i druga masovna ubistva u roku od nedelju do mesec dana.

Elek je agenciji Beta kazao da je ovo prvi put da se u roku od dva dana u Srbiji dogode dva masovna ubistva i da je zbog toga teško precizno definisati uzroke tih tragedija.

„Istraživanja iz Sjedinjenih Američkih Država, gde su masovna ubistva česta, pokazuju da se masovna ubistva grupišu kroz vreme do mesec dana. Taj trend, nažalost, počinje da važi i u Srbiji, jer prvi incident uvek inspiriše drugi zločin, kao što se nakon ubistva u OŠ ‘Vladislav Ribnikar’ dogodio napad u Gimnaziji ‘Ruđer Bošković'“, rekao je Elek.

Po njegovim rečima, masovno ubistvo u OŠ „Vladislav Ribnikar“ se desilo s predumišljajem, dok je ubica iz Mladenovca psihički pukao na licu mesta i počeo da puca po ljudima.

Na pitanje Bete, koji su sve faktori uticali na masovna ubistva u Beogradu i Mladenovcu, Elek je kazao da je jedan od uzročnika i način medijskog izveštavanja u prethodnom periodu, kao i „pokrivanje“ navedenih zločina.

„Izveštavanje većine medija u prethodna dva dana je bilo katastrofalno i moglo je da podstakne neke druge ljude da izvrše masovna ubistva. Medijska scena u Srbiji već duže vreme promoviše nasilje i kriminal. Osim toga, Srbija je među najnaoružanijima na svetu u odnosu na broj stanovnika“, ocenio je Elek.

Upitan da li postoji odgovornost države, Elek je rekao da su nove mere o bezbednosti koje je Vlada Srbija juče donela, donete „preko noći“ i s velikim zakašnjenjem.

„Donošenje ovih mera tek sada, govori da je sistem zakazao. Policija se sada bavi simptomima. Prethodnih deset godina naše društvo je svakodnevno razarano. Razoreno nam je školstvo, zdravstvo, kulturni i školski program, i sve ono što je društvo trebalo da drži kao zajednicu istih vrednosti i koje je trebalo da deluje preventivno da se ove tragične stvari ne dešavaju“, objasnio je on.

Zbog toga, dodao je, naša deca vežbaju pucanje u streljanama i kreću se u kriminogenim sredinama.

Naveo je da pripadnici policije službeno oružje drže po privatnim kućama, jer u policijskim stanicama ne postoje uslovi za bezbedno čuvanje oružja.

Na pitanje koliko građani Beograda i Srbije mogu da se osećaju bezbednim, Elek je kazao da se narednih mesec dana građani sigurno neće osećati bezbedno.

„Zajednica sada ima manji osećaj bezbednosti. Ljudi će sada dva puta razmisliti pre nego što izađu do prodavnice ili da decu puste na igralište. Pod najvećim strahom su roditelji maloletne dece“, istakao je Elek.

U protekla tri dana u Srbiji je ubijeno 17 osoba i ranjeno oko 25.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.