U trendu

EU pozvala Rusiju da oslobodi uhapšene demonstrante

Evropska unija pozvala je danas Rusiju da „odmah oslobodi mirne demonstrante“, medju stotinama uhapÅ¡enih prethodnog dana tokom demonstracija protiv korupcije.

„Operacije policije u Ruskoj Federaciji, koja je pokuÅ¡ala da rasturi demonstracije i uhapsila stotine gradjana, medju kojima i opozicionog vodju Alekseja Navalnog, sprečile su ih da iskoriste svoja osnovna prava, uključujući i pravo na slobodu govora, pridruÅŸivanja i mirnog okupljanja Å¡to je sve navedeno u Ustavu Rusije“, rekla je portparolka EU u saopÅ¡tenju.

Ruska policija uhapsila je juče najmanje 130 osoba, medju kojima i lidera opozicije Alekseja Navaljanog koji su u Moskvi učestvovali na skupu protiv korupcije, saopštila je nevladina organizacija OVD-Info.

Demonstracije osude korupcije odrÅŸane su juče Å¡irom Rusije na poziv opozicionara Navaljnog, uprkos zvaničnoj zabrani većine tih skupova.

Opozicionar i bloger pozvao je na demonstracije posle nedavnog izveštaja u kojem tvrdi da premijer Dmitrij Medvedev gomila skupocene vile, jahte i vinograde vrednosti više milijardi kojima upravlja preko dobrotvornih organizacija pod kontrolom svojih saradnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.