Gardiste u Topčideru ubila treća osoba

Pripadnike Gardijske brigade Vojske SCG Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića u kasarni u Topčideru 2004. godine ubila je treća osoba, pokazalo je superveštačenje obavljeno u SAD, čime je osporen zvanični izveštaj da su oni stradali u međusobnom sukobu, javio je danas Portal Insajder.

Kako se navodi, tim izveštajem iz SAD potvrđena je i pretpostavka nezavisne državne komisije koja je tvrdila da je njih ubila treća osoba, odnosno da nije tačno da je jedan vojnik ubio drugog a onda izvršio samoubistvo.

„Da li ih je bilo jedna (osoba), dve, tri ili šesnaest… ne znam jer nisam bio tamo. Ne mogu da se upuštam u detalje jer to krši principe forenzičke patologije na prvom mestu, pošto je ovaj slučaj nezavršen“, rekao je za Insajder šef Odeljenja za forenzičku patologiju i medicinska istraživanja okruga Mičigen Ljubiša Dragović, koji već 30 godina živi i radi u Americi.

Na osnovu dokaza koji su iz Višeg okružnog suda poslati u SAD, on je ocenio da „nema ni govora“ o ubistvu i samoubistvu, već da je u pitanju ubistvo koje je obavila treća osoba.

Taj izveštaj dostavljen je i Okružnom sudu još 2008. godine.

Dragović je dodao da ga, pošto je izveštaj o superveštačenju dostavljen sudu u Srbiji, niko nije zvao da nešto objasni, svedoči ili veštači na bilo koji način.

Jakovljević i Milovanović poginuli su 5. oktobra 2004. godine u tajnom vojnom objektu Karaš, u Topčideru, gde su bili na straži. Vojna istraga tvrdila je da se radilo o ubistvu i samoubistvu dok je takozvana nezavisna državna komisija ocenila da ih je ubila treća osoba.

Više javno tužilaštvo u odgovoru Insajderu navelo je da je taj postupak i dalje u predistražnoj fazi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.