U trendu

Gornji Milanovac skoro utrostručio izdvajanje za medije

GORNJI MILANOVAC – Pomoćnik ministra kulture i informisanja Slavica Trifunović i predsednik Opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević dogovorili su se da sledeće godine iz lokalnog budžeta bude izdvojeno osam miliona dinara sa sufinansiranje medija, što je skoro tri puta više od sadašnjih 3,5 miliona.

„Značajna tema je i položaj medija u društvu. Odlučili smo da u nacrtu budžeta za sledeću godine stavimo da projektno sufinansiranje medija bude osam miliona, jer smatramo da sadašnjih 3,5, koliko se izdvaja, je nedovoljno sredstava za informisanje. Razmišljali smo da u narednim godina dođemo da se za medije iz budžeta izdvoji jedan odsto, a ovo povećanje je značajan pomak”, rekao je Kovačević.
Kako prenosi Glas zapadne Srbije dodao je da su otvoreno razgovarali i sa predstavnicima medija, koji su prisustvovali sastanku, kao i o svim problemima i preprekama sa kojima se susreću.

„Nisam čuo ni od jednog medija negativne komentare kada je saradnja sa našom lokalnom samoupravom u pitanju. Nezadovoljstva postoje možda u visini naknade koju su dobili za finansiranje svojih proizvoda, ali od naredne godine pošto će biti više novca i to ćemo ispraviti”, kazao je Kovačević.

Pomoćnik ministra kulture i informisanja Slavica Trifunović istakla je da je povod ovog sastanka položaj lokalnih medija i da je uloga države jasna jer ona je ta koja treba da uredi sistemski oblast informisanja.

„To znači i položaj lokalnih i regionalnih medija, a način na koji mi to činimo je kroz izradu medijske strategije i kroz set medijskih zakona. Sada se primenjuju zakoni koji su usvojeni avgusta 2014, dok će izrada novog medijskog strateškog dokumenta usloviti i izmenu zakona. Dok se to ne desi, važan je dobar odnos lokalne samouprave prema lokalnim i regionalnim medijima, jer je to ključna uloga u njihovom opstanku”, navodi Trifunović.

Prema njenim rečima na sastanku se videla dobra saradnja medija i lokalne samouprave što je i interes države jer nema ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja bez dobrih lokalnih i regionalnih medija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.