Gradjani Niša sprečili iseljenje samohrane majke i njeno dvoje dece

Prinudno iseljenje samohrane majke Olivere Tanasković i njena dva maloletna sina, koje je bilo zakazano za danas u 11 časova, odloženo je do daljeg pošto su se se pred vratima stana u soliteru na Sindjelićevom trgu u Nišu okupili gradjani i brojne novinarske ekipe.

Olivera Tanasković i njeni sinovi jedanaestogodišnji M.R., koji je oboleo od autizma, i trinaestogodišnji S. R., trebalo je da budu iseljeni iz stana po odluci niškog Osnovnog suda, a po tužbi za iseljenje koji su pokrenuli otac dečaka Srdjan Radlović i deda dečaka Miloje Radlović.

Izvršitelji se u zakazano vreme nisu pojavili pred vratima stana čiji je vlasnik Srdjan Radlović, iako su u pratnji policije stigli do ulaza u zgradu u tačno zakazano vreme, ali se pred vratima stana najpre pojavio deda dečaka, a potom i otac.

Oni su insistirali da udju u stan „kako bi uzeli svoje privatne stvari“, medjutim kako su prilaz vratima blokirali Oliverini prijatelji i ogorčeni gradjani, Radlovići su pozvali patrolu policije.

Posle kraće rasprave s policijom Srdjan i Miloje Radlović su napustili zgradu. Oni su dobili objašanje da je izvršenje odloženo i da mogu jedino da pokrenu sudski spor protiv lica koja su blokirala ulaz u stan.

Olivera Tanasković kazala je novinarima da neće odustati od dalje borbe da ostane u stanu, za koji je, kako je istakla i ona dala novac dok je živela u vanbračnoj zajednici sa Srdjanom Radlovićem.

„Propustom mog predjašnjeg advokata propustila sam da se žalim na odluku suda kojom je naloženo da se sa decom iselim iz stana. To je bilo pre dve i po godine i od tada živim u strahu od iseljenja“, kazala je Tanasković okupljenim novinarima.

Ona je rekla da je po predlogu Centra za socijalni rad da se deca ne iseljavaju, Osnovni sud do sada više puta odlagao postupak prinudnog izvršenja.

„Osnovni sud je po novom sporu koji sam pokrenula doneo presudu o pravu stanovanja do punoletstva dece, ali ta presuda još nije pravosnažna, pošto je na nju moj bivši nevenčani suprug uložio žalbu. Otuda i novi pokušaj prinudnog iseljenja“, rekla je Tanasković.

Njen advokat Petar Kostić kazao je da je Osnovni sud septembra prošle godine doneo rešenje o pravu stanovanja dece u stanu na Sindjelićevom trgu, ali da je predmet sada na Apelacionom sudu a za dobijanje pravosnažne presude potrebno je u proseku izmedju šest i 12 meseci.

Deda dečaka Miloje Radlović rekao je okupljenim novinarima da voli svoje unuke, ali da moraju s majkom da se isele iz stana jer je to sud odlučio još pre skoro tri godine.

„Za taj stan sam ja dao novac i on pripada mom sinu. Oliveri je moj sin nudio da se sa decom preseli u drugi stan koji je kupio u Somborskoj ulici, ali ona nije pristala i on je taj stan prodao“, rekao je Radlović.

On nije želeo da odgovori na pitanje novinara da li je moralno da iseli unuke iz stana usred zime, ali je kazao da njihova majka treba da brine kuda će oni otići posle iseljenja.

Prijatelji i gradjani Niša koji su stali u zaštitu Olivere Tanasković najavili da će danas i narednog dana neprekidno dežurati ispred stana, u slučaju da se Radlovići vrate i pokušaju da na silu udju u stan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.