U trendu

Haradinaj zadržan na aerodromu u Bazelu

Ramuš Haradinaj – bivši haški optuženik, poslanik i predsednik Alijanse za budućnost Kosova – zadržan je danas na aerodromu u Bazelu, na francuskoj strani, a na osnovu zahteva Srbije iz 2004. godine zbog zločina na Kosovu, potvrdio je Avni Arifi iz ove stranke.

„Ono što znamo jeste da je on zadržan od strane francuskih vlasti i da je u iščekivanju odluke“, kazao je Arifi za radio Slobodnu Evropu.

Francuske vlasti obavestile su kosovske institucije o hapšenju Haradinaja, piše list „Insajderi“, ali dodaje da nema zvanicnu potvrdu ministarstva pravde.

Bazel se nalazi na tromeđi Švajcarske sa Nemackom i Francuskom, pa se gradska zona prostire kroz tri države.

Prethodno je i Haradinajeva porodica za prištinske medije potvrdila da je uhapšen u Francuskoj.

Mediji navode da je Haradinaj, bivši haški optuženik, uhapšen na osnovu međunarodne poternice koju je izdala Srbija i da se nalazi u pritvoru u Francuskoj.

Srbija tereti Haradinaja zbog ubistava i teških zločina na Kosovu tokom 1998, 1999.

Ramuš Haradinaj je bivši vođa OVK i bivši kosovski premijer.

Haški sud je oslobodio Haradinaja optužbi za ratni zločin 2012. godine. Tada su Haradinaj i njegovi bivši pomoćnici Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj pušteni na slobodu.

Tribunal je izrekao oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice, od kojih je glavna da je bilo udruženog zločinačkog poduhvata.

Optužnica za Haradinaja ticala se zločina koji su počinjeni od 1. marta do 30. septembra 1998. u vreme kad je on bio komandant takozvane operativne zone Dukađin (Metohija).

To je bio drugi put da je Haradinaj oslobođen optužbi.

Prethodno, po okončanju prvog suđenja, po optužnici za zločine na širem području zapadnog Kosova, Haradinaj i Baljaj su oslobođeni optužbi i pušteni na slobodu, dok je Brahimaj bio osuđen na šest godina zatvora.

Ramuš Haradinaj je u junu 2015. godine uhapšen u Sloveniji, takođe po interpolovoj poternici Srbije. Posle dva dana vraćen mu je pasoš i dozvoljeno mu je da napusti Sloveniju.

Haradinaj se u novembru 2012. vratio u Prištinu, pošto ga je sud po drugi put oslobodio svih tačaka optužnice za zločine počinjene u logoru OVK u Jablanici.

Vlasti u Beogradu podigle su protiv Haradinaja 108 krivičnih prijava zbog sumnje da je izvršio krivična dela terorizma, udruživanja radi neprijateljske delatnosti i ubijanja civila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar