U trendu

Irinej: SPC nije za zamrznuti konflikt na Kosovu ali ni za priznanje svršenog čina

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izjavio je da se SPC ne zalaže za „zamrznuti“ konflikt na Kosovu i Metohiji ali je i dodao da SPC nije „ni za priznavanje svršenog čina postignutog nepravdom, agresijom, nasiljem, zločinima“.

Irinej je za današnje „Večernje novosti“ ocenio da po pitanju Kosova i Metohije, „ne treba ići na brza ili provizorna rešenja“.

„Ne možemo i ne smemo dati ono što je vekovima naše, a što nikada u istoriji nije pripadalo albanskoj državi, bez obzira na to što je oteto i sada pod stranom okupacijom. To je jednodušni stav našeg Arhijerejskog sabora i velike većine naših vernika“, kazao je patrijarh.

Komentarišući odluku Vaseljenske patrijaršije da će početi proces priznavanja autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, Irinej je rekao da je stav SPC da treba potpuno i neizostavno poštovati vekovni crkveni poredak i svete kanone, što kako je naveo, „naša majka crkva u Carigradu, nažalost, po mišljenju ogromne većine episkopa i teologa SPC, sada ne čini“.

„Mi smo za jedinstvo Crkve, slogu, odgovornost, vernost kanonskom poretku a protiv svega što deli i vodi u opasnost raskola“, rekao je Irinej.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.