U trendu

Kad advokat uči klijenta da zaobiđe istinu

Nedavno obelodanjeni snimci američke organizacije „Global vitnes” na kojima nekoliko njujorških advokata savetuje klijente kako da novac sumnjivog porekla prebace u SAD, pokazali su da se većina njih ne ustručava u davanju saveta kako da se prevari pravni sistem jedne zemlje.

Tajna akcija ove neprofitne organizacije koja insistira na strožim pravilima o pranju novca izvedena je 2014. godine. Istražitelji su advokatima govorili da rade za afričkog ministra rudarstva koji je prikupio milione dolara od kompanija koje su bile u potrazi za poslom u njegovoj zemlji, objasnivši da bi ministar želeo da kupi nekretninu u Njujorku, avion ili jahtu.

Prema rečima istražitelja, 12 od 13 advokata predočilo je različite načine kako da se novac tajno premesti. Bilo je čak i onih koji su, kako piše „Njujork tajms”, predlagali da se u tu svrhu koriste bankovni računi njihove advokatske kancelarije, pošto banke, prema njihovim zakonima, nisu obavezne da znaju ko su im klijenti. Da li je ovde reč o advokatima koji krše zakon ili nedovoljno dobrim propisima kojima mogućnost zloupotrebe nije svedena na minimum, pitanje je na koje, čini se, nema jednostavnog odgovora.

Kakvo je stanje u našoj zemlji? Činjenica je da zakon obavezuje advokata „da pravnu pomoć pruža stručno i savesno, u skladu sa zakonom, statutom advokatske komore i kodeksom”. Advokat ne bi smeo da savetuje svog klijenta da prekrši zakon. Ovo za „Politiku“ naglašava i Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije.

(Ana Stefanović, „Politika“)

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.