U trendu

Krgi bilo nejasno zašto mu o gardistima javlja Jeremić

Advokat porodica dvojice gardista koji su stradali u kasarni na Topčideru Olgica Batić izjavila je danas na pres konferenciji da očekuju da se u tom slučaju sasluša Vuk Jeremić, da su to tražili od tužilaštva, ali da ne zna da li je to učinjeno.

Ona je navela da je bivsi načelnik Generalštaba Branko Krga svojevremeno rekao da mu je nejasno kako to da ga o pogibiji gardista prvi obaveštava Jeremić, savetnik tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

Ona je rekla da se to „nije krilo“ i da su advokati porodica stradalih gardista tražili da se Jeremić sasluša, ali da ne znaju da li je to Tužilaštvo učinilo.

„Ne možemo mi da saslušavamo Jeremića i Tadića“, rekla je Batić na konferenciji za novinare.

Batić je dodala da je predlog za saslušanje Jeremića podnet prošle godine, jer je stava da ne treba ništa skrivati, već da izjave treba da daju i budu saslušani svi koji su na neki način povezani sa tim predmetom.

Ona je ponovila da je saslušanje Jeremića predloženo na osnovu zapisnika o saslušanju Branka Krge koji je, kaže, nedvosmisleno rekao da mu je način saopštavanja, kao tadašnjem načelniku Generalštaba, „bio u najmanju ruku prilično čudan“.

„Jer je on o svemu što se desilo 5. oktobra 2004. godine obavešten tako što je u tom momentu bio van zemlje, a na njegov telefon ga je mobilnim telefnom zvao savetnik predsednika Srbije. Načelnika Generalštaba obaveštava neko iz Andrućevog venca, a ne neko iz Vojske, ne Generalštab“, rekla je Batić.

Kako kaže, to je tvrdnja Branka Krge, ali ako on već to tvrdi, trebalo bi saslušati Jeremića, kako bi se proverila tačnost tih navoda i, ukoliko je tačno, odakle informacija Jeremiću i ko ju je njemu prosledio.

„To nije novo, to je zvanično bio naš predlog još prošle godine, to postoji u predmetu“, ponovila je Batić.

Upitana zašto Jeremić do sada nije saslušan, ona je rekla da to nije pitanje za nju, već za tužilaštvo, koje do danas, kaže, nije obavestilo ni telefonskim, ni pismenim putem da je izvršilo takvu radnju.

„A zašto, oni treba da daju objašnjenje“, rekla je Batić.

I drugi advokat porodica gardista Predrag Savić kaže da bi trebalo proveriti navode iz Krgine izjave i saslušati Jeremića, a upitan da li su advokati pokušali da dođu do njih, rekao da bi to bilo neozbiljno.

„Neozbiljno je da mi pokušavamo, a ta izjava i da je mi prikupimo, ne bi imala efekat“, rekao je Savić i dodao da traži od Višeg javnog tužilaštva da radi svoj posao.

Kako kaže, sada ima političke volje, koja se ogleda u činjenici da je premijer Aleksandar Vučić najavio da će primiti roditelje gardista kad mu obaveze dozvole.

„Računamo da će se to uskoro dogoditi. I bivši ministar pravde Nikola Selaković je nedvosmisleno podržao naše aktivnosti, pa čak i intevernisao i kada je on intervenisao Tužilaštvo je radilo, kad nema intervencije, predmet se stavi u fioku“, rekao je Savić.

Predstavljajući rezultate forenzičke 3D rekonstrukcije događaja, direktor Centra za forenzička istraživanja Nenad Šipka kazao je da je ona nedvosmisleno pokazala da vojnik Dragan Jakovljević nije pucao u sebe.

„Iz toga proizilazi da je treća osoba ispalila projektile“, rekao je Šipka i istakao da je na osnovu postojećih tragova, ta tehnika 100 odsto verno prikazala ono što je nađeno na licu mesta.

Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović pronađeni su 5. oktobra 2004. mrtvi posle pucnjave u krugu vojnog objekta „Karaš“ u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar