U trendu

Uhapšena kriminalna grupa: Kriminalcima prodavali identitete za lična dokumenta

Policija je uhapsila šest osoba osumnjičenih da su kriminalcima, uz novčanu naknadu, obezbedjivali falsifikovanu dokumentaciju neophodnu za izdavanje biometrijskih dokumenta Republike Srbije, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Uhapšeni su D.K. (34), koji se sumnjiči da je organizator kriminalne grupe, M.N. (34), D.V. (53), V.J. (41) i zaposleni u Odseku za lična stanja gradjana, vodjenje matičnih knjiga i izborna prava Gradske opštine Surčin B.J. (42).

Uhapšen je i policijski službenik Policijske uprave u Užicu R.Š. (34), a za jednim osumnjičenim policija traga.

Sumnja se da su od januara 2015. do novembra 2016. godine, na teritoriji Beograda i Užica, uz naknadu od 8.000 do 16.000 evra, obezbedjivali osobama povezanim sa kriminalom falsifikovanu dokumentaciju neophodnu za izdavanje biometrijskih dokumenata, na osnovu kojih su im u policiji izdavana dokumenta u kojima se nalazila njihova fotografija sa tudjim ili nepostojećim ličnim podacima.

MUP je naveo da je na taj način organizovana kriminalna grupa, kako se sumnja, ostvarila protivpravnu imovinsku korist od najmanje 70.000 evra.

Policija sumnja da je D.K, kao organizator grupe, angažovao osumnjičene M.N, B.S. i V.J. da stupaju u kontakt sa kriminalcima i ugovaraju izradu dokumenata, pripremaju fotografije lica, nabavljaju dokumenta, podnose zahteve.

B.J. se sumnjiči se da je izradjivao falsifikovane podatke u izvodima iz matične knjige rodjenih i matične knjige državljana na originalnim obrazcima ili je pribavljao i predavao M.N. i B.S. nepopunjene „blanko“ obrasce u koje su se naknadno unosili lažni lični podaci.

Osumnjičeni D.V. se tereti da je falsifikovao stare lične karte i dokumenta koja se prilažu uz zahtev.

Policijski službenik R.Š. se tereti da je pribavljao lične podatke za osobe čiji se identitet koristio za izradu biometrijskih dokumenata.

Sumnja se da je R.Š. proverama preko JIS sistema MUP-a, zloupotrebljavajući pristupne šifre, lozinke i identifikacione kartice svojih kolega dolazio do ličnih podataka osoba, koji su korišćeni da kriminalci dobiju drugi, odnosno novi identitet.

R.Š je, kako se sumnja, proveravao lične podatke preminulih osoba, lica koja su se nalazila na višegodišnjem izdržavanju zatvorskih kazni ili je dolazio do podataka uz čiju pomoć je izmišljao nove, u evidencijama državnih organa Republike Srbije nepostojeće lične podatke, koje su zainteresovana lica koristila prilikom podnošenja falsifikovane dokumentacije za izdavanje biometrijskih dokumenata.

Na osnovu te falsifikovane dokumentacije, referenti u policijskim stanicama, misleći da se radi o originalnoj dokumentaciji, po službenoj dužnosti, unosili su takve podatke u informacioni sistem MUP-a, usled čega su  podaci bili uključeni u javni saobraćaj na osnovu kojih su kriminalci dobijali nov identitet na osnovu izdatih biometrijskih dokumenata.

Osumnjičeni će u zakonskom roku, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.