U trendu

Milan Dabović: Kriv sam, jer sam mislio da imam prijatelja

Suđenje Milanu Daboviću, bratu košarkašica Milice i Ane Dabović, optuženom za proizvodnju i trgovinu narkoticima, okončano je danas završnim rečima tužilaštva i odbrane.

Dabović, koji je sredinom septembra prošle godine uhapšen sa 2,4 kilograma kokaina na Brankovom mostu u Beogradu, rekao je da se nikada nije bavio opojnim drogama, niti ih prodavao ili imao bilo kakvu vezu s njima.

„Kriv sam što sam mislio da imam prijatelja, to je moj greh“, rekao je Dabović.

On je dodao da je već preskupo platio to što mu se dogodilo, da bi vratio vreme, ali da je svestan da to ne može da učini.

„Sve ovo je veliko i gorko iskustvo“, rekao je Dabović.

On je zahvalio svojoj porodici na podršci i izvinio im se za sve neprijatnosti koje im je pričinio.

„Želeo bih da budem uz svoju porodicu i decu“, rekao je Dabović.

Suđenje je završeno tvrdnjom tužilaštva da je u postupku dokazano da je Dabović počinio krivično delo koje mu se stavlja na teret, kao i stavom branilaca da je policija do dokaza došla na nezakonit način, da je veštačenje izvršeno neprofesionalno i da je njihov klijent nevin.

Zamenica višeg javnog tužioca istakla je da je odbrana optuženog Dabovića „nelogična i neživotna“, da su iskazi policajaca koji su uhapsili Dabovića u saglasnosti sa prikupljenim dokazima i snimkom hapšenja.

„Odbrana Dabovića nije saglasna sa utvrđenim činjeničnim stanjem i nisu uspeli da objasne odakle otisak desnog Dabovićevog palca na ambalaži jednog paketa. Fizičko-hemijsko veštačenje o vrsti droge nije bilo sporno“, istakla je zamenica tužioca.

Pozivajući se na nalaz veštaka neuropsihijatra, ona je dodala da je Dabović bio uračunljiv u trenutku hapšenja i da nema elemenata kojim bi se isključila njegova krivica.

Dabovićev branilac, advokat Sead Spahović, naglasio je da svi dokazi koji su izneti tokom suđenja, direktno ili indirektno potiču iz pretresa automobila u kojem se njegov klijent nalazio, naglasivši da je taj pretres izvršen protivzakonito.

„Svi dokazi su nezakonito pribavljeni i sve je nezakonito što proističe iz toga“, rekao je Spahović.

On je podsetio da je kršenje ljudskih prava, koja su garantovana Ustavom, moguće samo ukoliko sud to dozvoli, što, kako tvrdi, u ovom slučaju nije učinjeno.

„Pretres može da počne bez prethodnog naloga suda, ali tada odmah mora da bude obavešten sudija, da vidi da li je sve bilo u redu. Ovde nije bilo naloga suda, niti je sudija obavešten. Sa činjenicama se upoznao tek na glavnom pretresu i zato je to nezakonito“, objasnio je Spahović.

Današnji dan obeležile su i tvrdnje odbrane da nije dokazano da je praškasta materija, koja se nalazila u paketima u Dabovićevom automobilu, zapravo kokain i da je veštak koji je to trebalo da utvrdi „nekompetentan i nije profesionalno uradio svoj posao“.

„Veštak je nekredibilan i to se pokazalo u unakrsnom ispitivanju. Gde god da sam pipnuo, videlo se da je šupalj“, ocenio je Spahović i kao primer naveo nekoliko metoda utvrđivanja sadržaja paketa koje, kako tvrdi, veštak nije sproveo.

On je konstatovao da je pretres izvršen nezakonito, veštačenje nezakonito i neprofesionalno i da nema potrebe da se analiziraju iskazi optuženog Dabovića.

„Zbog toga što tužilac nije dokazao da je Dabović počinio krivično delo, tražim njegovo oslobađanje i ukidanje pritvora“, zaključio je Spahović.

Presuda Milanu Daboviću za krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga biće doneta naknadno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.