U trendu

Miloš Janković: Zatvorski život na 40 stepeni je nepodnošljiv

Bivši ombudsman, advokat Miloš Janković izjavio je danas da je bez klimatizacije zatvorski život na temperaturama od 40 stepeni Celzijusovih katastrofalan.

Reagujući na informaciju o smrti jednog zatvorenika i jednog stražara u beogradskom Centralnom zatvoru, Janković je agenciji Beta kazao da su leti, za vreme tropskih vrućina, uslovi u ćelijama sa više zatvorenika nepodnošljivi.

„Zatvorska uprava je proteklih godina obezbedila grejanje u većini zatvora. Medjutim, većina ćelija nema klimatizaciju. Činjenica je da je veoma teško obezbediti klimatizaciju svih prostorija u zatvorima i to se ne uspeva ni u ogromnoj većini zatvorskih sistema u svetu“, rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, nedostatak klimatizacije u zatvorskim ćelijama je prilično rizičan za zatvorenike i čuvare koji imaju kardiovaskularne i druge bolesti.

„Uloga zdravstvenih radnika u ovom periodu bi trebalo da bude pojačana tako što bi vršili intenzivniji nadzor nad zdravstvenim stanjem lica koja su osetljiva na visoke temperature“, naglasio je bivši ombudsman.

Dodao je da u zatvorima nije problem samo visoka temperatura, nego i provetravanje ćelija.

„Prozori su mali, a postoje i rešetke koje sprečavaju dotok svežeg vazduha“, kazao je Janković.

U ranim jutarnjim časovima, danas su u Centralnom zatvoru u Beogradu pronadjeni mrtvi jedan čuvar i zatvorenik.

Zatvorenik Z. S. (44) je pronadjen mrtav u grupnoj sobi u Centralnom zatvoru. Na njegovom telu nema povreda, niti su zabeleženi ikakvi tragovi nasilja, a Z.S. je bolovao od dijabetesa.
S druge strane zatvora, mrtav je pronadjen i jedan zatvorski čuvar.

„Čuvar je preminuo u svojoj kancelariji, a pritvorenik u svojoj ćeliji. Ovde dve smrti nisu povezane, a oba muškarca su umrla prirodnom smrću“, saopštila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS).

Pretpostavlja se da su visoke temperature razlog zašto je čuvaru i pritvoreniku pozlilo.

Lekari Specijalne zatvorske bolnice pokušali su reanimaciju obojice muškaraca. Tela su poslata na obdukciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar