U trendu

Monstruozno: roditelji vegani izgladnjivali bebu – umrla s 10 meseci

Roditelje 10 meseci stare bebe koja je umrla u ljubljanskoj bolnici zbog nelečene upale pluća i akutne pothranjenosti, slovenački sud osudio je na uslovnu zatvorsku kaznu od dve godine, a odslužiće je radom za opšte dobro, nakon nagodbe kojom su priznali svoju krivicu za zanemarivanje deteta, objavili su slovenački mediji.

Dete je u bolnicu primljeno sa samo 3600 grama težine, a tragičan slučaj dogodio se još 2011. godine i pobudio veliku pažnju javnosti i socijalnih službi jer je fakultetski obrazovan par iz Mirne Peći s još petoro druge dece i pre tragičnog slučaja odbijao lečenje i zdravstvene preglede.

Vegani koji su odbijali da vakcinišu decu hranili su se samo povrćem, ali i bili zagovornici „prirodnog“ načina lečenja bez pomoći medicine i lekova, a takav su životni stil nametnuli i svojoj deci.

Optužnica protiv njih bila je podnesena tek 2014. godine nakon brojnih medicinskih ekspertiza, najpre zbog uzrokovanja smrti zanemarivanjem deteta, jer ga u opštem slabom stanju nisu odveli lekaru pa je na kraju umrlo u bolnici od posljedica upale pluća koja je dovela do trovanja krvi.

Tokom istražnog postupka, utvrđeno je da su sva njihova deca imala brojne zdravstvene probleme jer im nisu davali uravnoteženu hranu potrebnu za normalan razvoj. Više je dece, kako su pokazali naknadni medicinski nalazi, imalo osteoporozu, nedostatak gvožđa i drugih organizmu potrebnih materija, a kod jednog su otkrivene i promene u mozgu zbog nedostatka vitamina B12.

(Hina)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.