U trendu

Neonacista i pedofil: Ko je Belgijanac uhapšen u Srbiji?

Viši sud u Kragujevcu odredio je ekstradicioni pritvor neonacisti Eriku Lamersu (60) zbog optuşbi da je seksualno zlostavljao maloletno dete u Belgiji.

Lamersa je 7. oktobra uhapsila policija u Kragujevcu po Interpolovoj poternici koju je za njim raspisala Belgija zbog sumnje da je izvršio više krivičnih dela protiv polnih sloboda.

Kako je Tanjugu rečeno u ViÅ¡e sudu u Kragujevcu, Lamers se ÅŸalio na reÅ¡enje o određivanju pritvora, ali je njegova ÅŸalba obijena, te da je potvrđeno prvostepeno reÅ¡enje sudije za prethodni postupak.

Erikov otac Moris Lamers nije uhapšen, kako su to preneli pojedini mediji, već se nalazi u Belgiji.

U Ministarstvu pravde za Tanjug je rečeno da se očekuje molba Belgije za izručenje Erika Lamersa.

Belgijski mediji su preneli da je Erik Lamers neonacista kao i da je i ranije hapšen u vezi sa različitim teškim krivičnim delima.

U Srbiji je bio uhapšen i 2008. godine, a njegovo izručenje Belgiji tada je potrajalo godinu dana.

Erik Lamer, nekadašnji je pripadnik belgijske organizacije navodno povezane sa mafijom, kao i ekstremne desničarske organizacije WNP.

Ovaj čovek sumnjiči se da je bio umešan u zločine koji su se u pokrajini Brabant događali između 1982. i 1985. godine. U ovim mafijaškim ubistvima stradalo je 28 ljudi. Lamer je više puta ispitivan u okviru istrage o tim zločinima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.