U trendu

Otac hakera iz Srbije: Programirao je nešto za tog Hrvata i dobijao sitne pare

Otac Jovana M. (19), hakera iz Prokuplja koji je uhapšen pre nekoliko dana, u međunarodnoj akciji u kojoj je uhapšen i 19-godišnjak iz Zaprešića, ispričao je za „Blic“ da je njegov sin godinama programirao „nešto za tog Hrvata“, ali da nije imao lošu nameru.

Jovan M. je uhapšen zajedno s Vukašinom D. (21) iz Rume. Osumnjičeni da su bili administratori servisa Webstresser hakerske grupe, koja je po narudžbi klijenata srušila četiri miliona internet-stranica u svetu.

Na meti njihovih napada bile su banke, državne institucije, policija… Otkad mu je sin uhapšen, otac je u šoku.

– U rasulu sam. To što je još kao klinac programirao nešto za tog Hrvata i dobijao neke sitne pare, ne znači da bi trebalo dete demonizovati. On je, čak, proveravao bezbednost nekih naših internet-stranica ranije i slao im mejlove da ih upozori na propustei. To mi se lično pohvalio – priča Milan M.

Jovan M. je, inače, sve donedavno bio učenik Tehničke škole u Prokuplju. Školovao se vanredno zbog čak 300 sati izostanaka, a iz informatičkih je predmeta imao dvojke. Njegove školske kolege kažu da je bio „zaluđen kompjuterima“, ali ih je šokirala vest da je uhapšen, prenose mediji u regionu.

Kristijan Razum (19) iz Zaprešića, koji je osumnjičen da je vodio najveći servis za DDoS napade Webstresser.org, priveden je u Velikoj Gorici, nakon čega mu je određen pritvor od mesec dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.