Peurači pet godina zatvora zbog korupcije

Bivši direktor Inspekcije za rad Ministarstva rada Dragoljub Peurača osuđen je danas na pet godina zatvora zbog primanja mita.

Kako je obrazloženo u presudi Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, Peurača je bio sposoban da shvati značaj dela radeći kao službeno lice Vlade Srbije u svojstvu direktora Inspekcije za rad.

Pored zatvorske kazne, Peurači je zabranjeno da izvršava svoj poziv u državnoj službi tri godine i moraće da plati 50.000 evra u dinarskoj protivrednosti i sudske troškove 20.000 dinara.

U zatvorsku kaznu Peurači biće uračunato vreme koje je proveo u pritvoru.

Advokat osuđenog Sead Spahović istakao je da nije očekivao ovakvu presudu koja je, kako je rekao, predstavlja presedan i najavio je žalbu.

Prema njegovim rečima, presuda predstavlja opasan presedan za sudsku praksu krivičnog dela primanja mita, s obzirom na to, kako je objasnio, u jednom od ova dva slučaja, okrivljeni je bio pet kilometara udaljen od novca i u policijskoj akciji korišćen je prikriveni islednik, ali protivzakonito bez sudskog rešenja.

Spahović smatra da je to slučaj nameštanja, fingiranja, korupcije i naglasio da u drugom slučaju, gde se okrivljenom stavlja na teret da je uzeo 50.000 evra, a minut posle toga on je uhapšen, pretresen i nisu nađene pare.

„To je bilo u hotelu Hajat. Postavlja se pitanje gde je novac. Presude su ovde donete na časnu reč tzv. davalaca mita, koji su dobili oportunitet (nagodbu sa tužilaštvom)“, rekao je Spahović.

On je dodao da ima primedbu i na postupak tužilaštva jer je dao oportunitet davaocima mita, iako, kako je objasnio, za davanje mita nikad nisu dozvoljavali oportunitet nego je moralo da se ide na podnaredbu, postupak i na eventualno sporazum.

Prema Zakonu o krivičnom postupku, oportunitet je sporazum o priznanju kivičnog dela koji se zaključuje između tužioca i okrivljenog, a ne može se postići za teža krivična dela. Kazna je uglavnom uplata novca u humanitarne svrhe.

Peruača, kao direktor Inspekcije za rad, uhapšen je marta prošle godine zbog sumnje da je izvršio krivično delo primanja mita tako što je zahtevao od vlasnika privatnog preduzeća “Man power“ novčani poklon u iznosu od 30.000 evra, a od te sume primio je polovinu, a takođe je preko posrednika od firme „Sekuritas“ tražio 50.000 evra, kako bi sprečio podnošenje prijave protiv tog preduzeća.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.