U trendu

Ponovo odobreno izručenje desetoro srpskih državljana koje SAD potražuju zbog računarskih …

Viši sud u Beogradu ponovo je doneo odluku da odobri izručenje Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) desetoro srpskih državljana, koji se potražuju zbog računarskih prevara putem lažnih investicionih platformi u Teksasu.

Kako je danas objavio internet portal Nova.rs ova odluka Višeg suda doneta je 13. aprila, a usledila je nakon što je Apelacioni sud uvažio žalbu advokata osumnjičenih Srba, koji takodje nisu dali saglasnost da budu izručeni, izuzev jednog, za kog se spekuliše da će biti svedok saradnik.

Prethodno je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo prvostepenu odluku i naložio ponovno odlučivanje o molbi Sjedinjenih Američkih država.
Jedan osumnjičeni, Antonije Stojiljković (32) iz Niša, bio je saglasan sa izručenjem SAD, pa je njegova ekstradicija realizovana 4. februara.

SAD i Srbija imaju zaključen sporazum o izručenju sopstevnih državljana, a izručenje Stojiljkovića bila je njegova prva realizacija.
U ovom slučaju pored Stojiljkovića, tužilaštvo Severnog okruga Teksas, SAD, tereti još deset osoba iz Srbije sa prebivalištem u Nišu da su u zaveri prevarili investitore za iznos od preko 70 miliona dolara.

Sedmoro okrivljenih iz Niša – F.A, K.U, S.N, K.A, S.E, M.M, N.D. i N.M konačnu odluku o izručenju SAD čekaju u kućnom pritvoru, dok su trojica okrivljenih još u pritvoru – prvookrivljeni Kristijan Krstić, M.P. i B.R.

Prema optužnici koju je saopštila ambasada SAD u Beogradu, osumnjičeni se terete za digitalnu prevaru od 70 miliona dolara, koja je obuhvatila nekoliko kontinenata, i bila usmerena i protiv američkih gradjana i protiv stranaca.

Optuženi su, kako tvrde tužioci u Teksasu, učestovali u stvaranju i plasiranju preko 20 lažnih investicionih platformi, uključujući Opšns Rajder, Bank de Opšns, Start Opšns, Dragon Majning, BTC Majning Faktori i Triniti Majning.

Iz svojih baza u Kini, Srbiji i drugde, optuženi su, kako se navodi, ciljali investitore širom planete, uključujući nekoliko na severu Teksasa, navodeći ih da „investiraju“ u binarne opcije i rudarenje kriptovaluta.

Optuženi su koristili izmišljene profile, pretežno ženske, sa imenima i fotografijama službenika i direktora ovakvih nepostojećih investicionih kompanija, čak koristeći lažna imena tokom video konferencija da bi potencijalne investitore uverili u legitimnost firme, navodi se u optužnici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar