U trendu

Presuda: MUP da novinaru Stevanoviću isplati naknadu jer ga je pretukla policija

Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu kojom je naložio Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije (MUP) da novinaru Žikici Stevanoviću, koga je policija pretukla tokom demonstracija u julu 2020. godine, isplati naknadu nematerijalne štete.

Stevanovića, koji je tada radio za agenciju Beta, tokom demonstracija u noći 8. jul napala je policija opremljena za razbijanje demonstracija i pretukla ga ispred Pravnog fakulteta u Beogradu, usled čega je zadobio lakše telesne povrede.

Protesti u Srbiji tog leta počeli su 7. jula, posle najave nadležnih da postoji mogućnost ponovnog uvođenja policijskog časa u sklopu borbe protiv širenja korona virusa.

U obrazloženju presude navodi se da je sud utvrdio da je Stevanovića policija pretukla pendrecima, nanevši mu više udaraca po glavi, vratu, rukama, nogama, leđima, čime je kod tužioca prouzrokovala više povreda glave i tela, razderinu poglavine i razderinu arkade.

Novinar Stevanović je, navodi se dalje, pre napada pokušao da se predstavi policiji pokazavši im svoju službenu novinarsku legitimaciju, na šta se policajci nisu obazirali.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar