U trendu

Priština: Šest osoba osudjeno na ukupno 25 godina zatvora zbog planiranja terorističkih napada

Osnovni sud u Prištini osudio je na ukupno 25 godina zatvora šest osoba zbog planiranja terorističkih napada na pripadnike misije KFOR, objekte Srpske pravoslavne crkve, kao i diskoteke na Kosovu, preneo je danas portal Kossev.

Pozivajući se na navode prištinskog portala Kalxo.com, Kossev je preneo da je na deset godina zatvora osudjen Bujar Behrami, na sedam godina Gramos Šabani a na četiri godine Resim Kastrati.

Leutrimu Muslijuu odredjena je zatvorska kazna od 27 meseci, na 18 meseci je osudjen Aljbert Ademaj dok je Edona Haljiti osudjena na godinu dana zatvora.

Sud je kao dodatnu kaznu naredio i konfiskaciju sume u iznosu od 9.001 eura i 46 centi od Bujara Behramija, kao i konfiskaciju vatrenog oružja, automatske puške i 40 metaka od Leutrima Muslijua.

Prema navodima u predmetu Specijalnog tužilaštva, Gramos Šabani je bio angažovan u izvodjenju terorističkih napada u Belgiji, dok je njegova supruga Edona Haljiti optužena da je umešana u pripreme za terorističke napade na Kosovu, planirajući da izvrši samoubilački bombaški napad na vozilo sa pripadnicima KFOR-a na Kosovu.

Uz dvoje supružnika iz te grupe, osudjeni su i Bujar Behrami poznat i kao „Ebu Musab El-Albani“, Resim Kastrati zvani „Pc Habibi“, Albert Ademaj i Leotrim Musliu.

Prema optužnici Specijalnog tužilaštva, ta grupa je planirala terorističke napade unutar i van Kosova, terorističke napade na diskoteke u Gračanici, napade na pravoslavnu crkvu u Severnoj Mitrovici, napade na vojnike KFOR-a na Kosovu i terorističke napade u Francuskoj i Belgiji.

Navodi se i da su optuženi nameravali da formiraju organizaciju koja bi pripremala terorističke i samoubilačke napade na Kosovu, Albaniji i Makedoniji.

Bujar Behrami i Resim Kastrati optuženi su za pripremu terorističkih napada na Kosovu od decembra 2017. do 29. juna 2018. godine.

Bujar Behrami je takodje optužen da je pokušao oformiti grupu pod nazivom „Pomoć Islamskoj državi u Zemlji orlova“, koja bi delovala na Kosovu, Albaniji i Makedoniji i pripremala terorističke napade.

Mete planiranih napada bile su diskoteke „Kambodža“ i „Insomnija“ u Gračanici, kao i pravoslavna crkva u blizini kafića „Moskva“ u Severnoj Mitrovici.

U optužnici je pojašnjeno da je zadatak isporuke oružja, eksploziva i pronalaženje osoba za postavljanje prsluka sa eksplozivom bio dodeljen Resimu Kastratiju koji je za te poslove dobio oko 9.000 evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar