U trendu

Pročitana trećina optužnice u slučaju Belivuk, nastavak ročišta početkom jula

Na sudjenju Veljku Belivuku i pripadnicima njegove kriminalne grupe koja se tereti za sedam teških ubistava i niz drugih krivičnih dela danas je u Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu pročitana trećina optužnice, a pripremno ročište će se nastaviti 4, 5. i 6. jula.

Kako je javila televizija N1, danas su se u sudnici pojavili Veljko Belivuk i svi optuženi osim Marka Miljkovića, protiv koga je proces razdvojen, jer je njegov novi advokat zatražio 60 dana da se upozna s predmetom.

Belivuk se danas, kako je rečeno, osećao dobro i imao je nalaz lekara da može da prisustvuje ročištu.

Čitanje optužnice koja ima više od 300 strana danas je krenulo ispočetka, jer je tokom prošlog ročišta prvooptuženi Belivuk u sudnici rekao da se ne oseća dobro i zatražio da se vrati u svoju zatvorsku ćeliju, zbog čega je bila odredjena pauza od pola sata.

Sudsko veće je nakon toga odlučilo da razdvoji postupak i u odnosu na Marka Miljkovića i u odnosu na Veljka Belivuka, a posle pauze je nastavljeno čitanje optužnice u celosti, što je prekinuto kad se stiglo do obrazloženja.

Grupa Veljka Belivuka uhapšena je u februaru 2021. godine, optužnica je podignuta pet meseci kasnije, a već u septembru je stupila na snagu.

Iako zakon propisuje da pripremno ročište mora da bude zakazano mesec dana od stupanja na snagu optužnice, na prvo pripremno ročište se čekalo skoro šest meseci zbog bolesti predsednice veća, sudije Zorane Trajković.

Predsednik Višeg suda u Beogradu je promenio sudsko veće koje je i zakazalo prvo pripremno ročište u martu.

Prva optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal tereti Belivuka, Miljkovića i članove njihove grupe za pet teških ubistava i niz drugih krivičnih dela.

Pre desetak dana na snagu je stupila i druga optužnica koja grupi pripisuje još dva ubistva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar