Prodajom stanova utajili porez od oko 46 miliona dinara

Policija u Nišu uhapsila je, uz saglasnost Osnovnog javnog tužilaštva, četiri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo poreska utaja i oštetili budžet  Srbije za 45.913.145 dinara, saopštio je danas MUP Srbije.

Uhapšeni su D. K. (53) iz Beograda, odgovorno lice preduzeća „Agrohim“ d.o.o Niš, radnica tog preduzeća S. M. (58) iz Niša, odgovorno lice preduzeća „Energosistem Čorugić“  A. Č. (45) iz Leskovca i radnik tog preduzeća J. S. (38) iz Niša, dok za još dve osobe policija traga.

Sumnja se da su D. K. i S. M., kao odgovorna lica preduzeća „Agrohim“, u saradnji sa još dve osobe za kojima policija traga, u periodu od 2011. do 2013. godine organizovali prodaju stanova u stambeno – poslovnom objektu u Nišu.

Oni su zahtevali da se deo ugovorene cene uplati na račun preduzeća, a deo preda lično i na taj način su pribavili protivpravnu imovinsku korist D. K. u iznosu od  330.046 evra.

Istovremeno, smanjena je i osnovica za obračun PDV-a, zbog čega su obračunavane manje poreske obaveze i time za 20.220.276 dinara oštetili budžet Srbije.

Postoje osnovi sumnje da je A. Č., deo dobijenih stanova, na ime kompenzacije za izvršene radove na zgradi investitora „Agrohim“, prodavao zainteresovanim kupcima, a dobijeni novac, u iznosu od 116.573.065 dinara, nije uplatio na račun preduzeća „Energosistem Čorugić“.

Takođe, sumnja se da je A. Č.  novac od prodaje stanova, u iznosu od 223.905 evra predao J. S., kao fizičkom licu, bez pravnog osnova i evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća, i tako izbegao obračun i plaćanje poreza od 25.692.869 dinara, za koliko je oštetio budžet Srbije.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni nadležnom tužilaštvu.

Protiv jedne osobe biće podneta krivična prijava u redovnom postupku zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja.

Sumnja se da je on, na ime prodaje stana, od kupca uzeo iznos od 13.130 evra, koji nije uplatio na račun preduzeća „Agrohim“, već je novac predao D. K., bez evidentiranja i plaćanja poreskih obaveza, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.