U trendu

Prosvetari u Nišu sutra obustavljaju rad, traže suštinsko rešavanje problema

Predsednik Sindikata prosvetnih radnika Niša Vladan Ćirić rekao je da će u jednodnevnoj obustavi rada najavljenoj za sutra sa područja tog grada učestvovati 47 škola koje se nalaze u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije, ali da će im se priključiti i ostale kolege jer napad u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu nije problem samo sindikata, već svih prosvetnih radnika i čitavog društva.

„U ovom trenutku moramo svi da se ujedinimo – roditelji, prosvetni radnici, zdravstvo, policija, čitav sistem i da najozbiljnije počnemo da rešavamo problem, a ne ‘kozmetički’, nekim izmenama zakona. Ne možemo da mislimo da smo ga time rešili, apsolutno nismo“, naglasio je Ćirić.

On je istakao da je trenutak kada su deca izmakla stolicu profesorki u školi u Trsteniku, bio poslednji trenutak kada je zaista trebalo da se reaguje, ali to nije rešeno na pravi način i dogodila se tragedija.

Ćirić je kazao da je Unija sindikata prosvetnih radnika dala svoje predloge za izmenu zakona u oblasti obrazovanja i neki su prihvaćeni, a neki ne.

„Očigledno je da zakonska regulativa mora da bude mnogo oštrija i za učenike i za roditelje. Mi smo narod koji izgleda samo kaznom može da natera da poštuje red“, istakao je Ćirić.

Prema njegovim rečima, u Srbiji već dugo ni nastavnici, ni profesori ni roditelji nisu autoritet i onda se u školi dogodi to što se dogodilo.

„Deca nisu kriva, mi odrasli smo krivi. Mi smo ti koji treba da ih usmerimo i kažemo šta je dobro. Deci je sada sve dozvoljeno, a ona koriste situaciju i rade na žalost ono najgore“, kazao je Ćirić.

On je kazao da je očigledno da deca prihvataju „ono što je najgore sa Zapada“, dok rad, red i disciplina koji tamo postoje u Srbiji nisu prihvaćeni.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je da će svi njihovi članovi zaposleni u školama obustaviti rad u petak, 5. maja, zbog napada u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu. Zaposleni će biti u školama, ali neće izvoditi nastavu.

Osmoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su u utorak ujutru u oružanom napadu u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u centru Beograda, za šta je osumnjičen učenik sedmog razreda te škole.

Šestoro učenika i jedna nastavnica su povređeni, a napadač i njegov otac su uhapšeni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar