U trendu

Radikalima preti hapšenje u zemljama koje priznaju Hag

Raspisivanje međunarodnih poretnica, odnosno naloga za hapÅ¡enje troje radikala Petra Jojića, Vjerice Radete i Jova Ostojića, koje je naloÅŸilo sudsko veće HaÅ¡kog tribunala, praktično znači da oni sada mogu da budu uhapÅ¡eni u svim drÅŸavama koje priznaju HaÅ¡ki tribunal.

Sudsko veće je izdalo međunarodne naloge za hapšenje radikala 5. oktobra ove godine, pošto Srbija ranije nije postupila po nalogu za njihovo hapšenje i izručenje, ali je tek juče sa tih naloga skinuta oznaka tajnosti.

Advokat Novak Lukić, koji je zastupao viÅ¡e optuÅŸenih pred HaÅ¡kim tribnalom, smatra da bi po međunarodnom nalogu za hapÅ¡enje postupile sve drÅŸave članice Ujedinjenih nacija koje su prihvatile saradnju sa Tribunalom, odnosno koje priznaju taj sud.

To znači da bi na teritoriji tih drşava pomenuti radikali bili uhapšeni i izručeni Tribunalu u Hagu.

Srbija, odnosno sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu zaključio je 18. maja da, prema srpskom Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom, nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje radikala.

Viši sud je zaključio da je pravna obaveza Srbije da isporučuje samo okrivljenjene za najteşe ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti, što kod radikala nije slučaj.

HaÅ¡ko tuÅŸilaÅ¡tvo je optuÅŸilo Radetu, Jojića i Ostojića za nepoÅ¡tovanje suda, odnosno da su vrÅ¡ili pritisak na dvojicu svedoka tuÅŸilaÅ¡tva da svedoče u korist Vojislava Å eÅ¡elja, nudeći im protivusluge.

Tribunal je letos od Srbije traÅŸio da pod hitno promeni zakonodavstvo, kako bi bilo u skladu sa međunarodnim obavezama, među kojima je i ispunjenje naloga za hapÅ¡enje i izručenje pomenutih radikala.

Vojislav Å eÅ¡elj je u martu prvostepenom presudom Tribunala u Hagu oslobođen svih optuÅŸbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar