Rumuniji odobreno 40 dana za zahtev za izručenje Gice

Viši sud u Beogradu produžio je, na zahtev Rumunije, rok za slanje molbe za izručenje rumunskog tajkuna i bivšeg poslanika Sebastijana Gice koji je 14. aprila uhapšen u Beogradu po poternici Iz Bukurešta.

Portparol suda Bojana Stanković rekla je danas Tanjugu da je sudija za prethodni postupak na zahtev Ministarstva pravde Rumunije produžio rok za dostavljanje zamolnice u postupku izručenja u trajanju do 40 dana od dana pritvaranja.

Rumunija treba u tom roku da dostavi Srbiji zahtev za izručenje i prateću optužnu dokumentaciju kako bi moglo da se pristupi odlučivanju o ispunjenosti uslova za ekstradiciju.

Gici je 14. aprila određen ektradicioni pritvor do dva meseca, a on nije iskoristio pravo da se žali na tu odluku.

Gici je ekstradicioni pritvor određen zbog postojanja opasnosti da će se sakriti ili pobeći u cilju ometanja postupka odlučivanja o zamolnici ili sprovođenja izručenja.

Prema proceduri Evropske konvencije o ekstradiciji Rumunija ako želi njegovo izručenje treba da u roku od 18 dana od hapšenja da pošalje Srbiji zahtev ili da zvanično zatraži produženje tog roka na 40 dana što je sada i učinila.

O zahtevu za izručenje, odnosno ispunjenosti uslova koje predviđa Evropska konvencija o ekdtradiciji, odlučuje Viši sud u Beogradu, a tek potom konačnu odluku donosi ministar pravde.

Protiv Gice je raspisana Međunarodna poternica Nacionalnog centralnog biroa Rumunije, radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih dela, među kojima su pranje novca, primanje i davanje mita, ucena, trgovina uticajem i nezakonita upotreba poverljivih informacija koje nisu namenjene javnosti.

Gica je uhapšen u Beogradu po poternici Rumunije sa lažnim dokumentima.

Mediji su preneli da je Gica kontroverzni biznismen i vlasnik TV kuće, a bio je pod istragom u više slučajeva u Rumuniji.

Nestao je nakon što mu je izrečena zabrana napuštanja zemlje u okviru istrage o korupciji.

Njegova imovina procenjena je na oko 100 miliona evra, a pre Beograda viđen je u Istanbulu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.