U trendu

Sloga: Policajac-uzbunjivač iz Potočara vraćen pa odmah udaljen s posla

Sindikat „Sloga“ saopštio je danas da je policajac Milan Dumanović, uzbunjivač protiv koga je podignuta optužnica za, kako je naveo, navodno otkrivanje službene tajne u aferi „Potočari“ 2015. godine, rešenjem Direkcije policije vraćen na posao, ali je odmah i udaljen iz službe do okončanja sudskog postupka.

„Smatramo da je ovim samo potvrdjeno da su institucije koje bi trebalo da štite gradjane od bahate vlasti pretvorene u privatni ‘kadiluk’, koje zastupaju ‘stranački naibi u svojim nibijatima’ poput ministarstva policije koje je u konkretnom slučaju Dumanovića postupalo po sistemu ‘kadija te tuži, kadija te sudi'“, navodi se u saopštenju.

Dumanović koji je član sindikata policije „Sloga“ prethodno je preko svog punomoćnika predstavnika te sindikalne organizacije podneo zahtev za vraćanje na rad, te je rešenje Disciplinske komisije kojim je udaljen iz službe poništeno i vraćeno na ponovno odlučivanje.

Kako je u saopštenju navedeno u rešenju Direkcije policije od 25. oktobra 2019. godine Dumanović je rasporedjen u Policijsku upravu Pančevo – Policijsku ispostavu Alibunar na radno mesto vodje sektora.

„Medjutim, direktor policije uvažio je i predlog načelnika Odeljenja policije Policijske uprave Pančevo da se Dumanović privremeno udalji iz službe, navodeći da su procenili da bi njegovo prisustvo u uniformi policijskog službenika štetilo interesima i ugledu MUP-a i imalo negativan uticaj na zaposlene u kolektivu“, navodi se u saopštenju.

Sindikat „Sloga“ istakao je da će nastaviti sa podrškom Dumanoviću, ali i svim budućim uzbunjivačima, kako bi se, navedeno je, „otete institucije vratile u okvir pravne države i pravda postala opipljiva i dostupna za poštene gradjane“.

Policijski službenici Vladan Trbović i Milan Dumanović naveli su da su kao policajci, po usmenom naredjenju starešina, bez legitimacija i naoružanja upućeni na tajni zadatak u Potočare, 11. jula 2015. godine, prilikom posete Vučića komemoraciji srebreničkim žrtvama.

Više učesnika komemoracije srebreničkim žrtvama u Potočarima, 11. jula 2015. godine, napalo je premijera Srbije Aleksandra Vučića verbalno, a onda i fizički gadjajući ga kamenjem i flašama prilikom njegove zvanične posete tom skupu.

Vlasti BiH i dalje nisu nikoga optužile za taj napad.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.