U trendu

Šta je moguće u nastavku suđenja Miroslavu Miškoviću?

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković, kome se suđenje nastavlja 8. aprila, tereti se optužnicom tužilaštva za organizovani kriminal da je kroz poslovanje sa putarskim preduzećima izvršio krivična dela poreska utaja u pomaganju i zloupotreba službenog položaja odgovornog lica.

Sudeći po oslobađajućoj presudi od petka koja je izrečena njegovom sinu Marku i ostalim optuženim za drugo krivično delo, odnosno optužbi za izvlačenje para iz putarskih preduzeća koje je dovelo do njihovog kraha, Mišković bi takođe mogao da bude oslobođen za to delo.

Međutim ostaje utaja poreza za koju je njegov sin osuđen na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara, uz obavezu da njegovo preduzeće „Merainvest“ plati porez od oko 320,3 miliona dinara.

I drugo dvoje optuženih za pomaganje Marku Miškoviću u utaji poreza Milutin Gašević i Jadranka Bardić osuđeni su na zatvorske i novčane kazne, Gašević na dve godine zatvota i pola miliona dinara, a Bardićeva na godinu dana kućnog zatvora i 250.000 dinara.

Mišković se naime tereti da je Marku pomogao u izbegavanju uplate poreza po odbitku za kapitalni dobitak iz trgovine akcijama PZP Niš.

On se svojevremeno pred sudom branio da su mu revizorske kuće rekle da ne treba da plati porez jer nema kapitalnog dobitka, te da je tako i postupio.

Sud je, međutim, u Markovom slučaju zaključio da je kapitalnog dobitka bilo te da je porez po odbitku morao da se plati i da je Marko to znao ali da je svesno izbegao.

Kolika je krivica oca, koji je tokom suđenja i sam govorio da se Marko nije mešao u poslovanje jer ga to nije ni zanimalo niti ga je znao, sud će ceniti u nastavku razdvojenog postupka.

Suđenje Miškoviću razdvojeno je od ostalih optuženih krajem prošle godine zbog njegovih zdravstvenih tegoba.

Marko Mišković, vlasnik Nibens grupe – u čijem su vlasnistvu bila putarska preduzeća i još osam okrivljenih prvostepenom presudom su oslobođeni optužbi za oštećenje putarskih preduzeća.

Đurašković i još šest optuženih su u istom postupku osuđeni na višegodišnje kazne zatvora zbog štete nanete FAM-u iz Kruševca, a Đurašković i zbog utaje poreza.

Slučaj u vezi sa fabrikom maziva iz Kruševca pokrenut je godinu i po dana pre putarskih preduzeća.

Međutim, s obzirom da je većina optuženih za putarska preduzeća i na optužnici za FAM, postupci su spojeni i u februaru 2015. je krenulo objedinjeno suđenje pred sudskim većem sudije Maje Ilić koje je sudilo FAM-u.

Mišković, njegov sin Marko i Đurašković bili su uhapšeni u decembru 2012. godine.

Posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, uz jemstva od više miliona evra, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.