U trendu

Stefanović: Ispituje se slučaj u Tutinu, obaveza policajaca da potegnu oružje kada su u opasnosti

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je u toku istaga u vezi sa slučajem u Tutinu kada su policajci ranili mladića u akciji sprečavanja ilegalne trgovine, koji je ubrzo nakon toga preminuo.

„Težak dogadjaj se desio u Tutinu, u toku je istraga i doći ćemo do svih relevantnih činjenica“, kazao je Stefanović i dodao da se retko dešava da policija potegne oružje a da za to nema dobar razlog.

Stefanović je rekao da je zakonska obaveza policajaca da reaguju i da „uzvrate vatru“ kada neko puca na njih i kada im je život ugrožen, i dodao da pruža podršku svim pripadnicima MUP-a u tim situacijama.

„Kriminalac je pucao na njih, a njihova zakonska obaveza je da potegnu oružje i da brane svoj život.  Ti ljudi su posebno obučeni i kada oni potegnu oružje očigledno je da je postojao dobar razlog“, rekao je Stefanović za Pink.

Dodao je da se svaki takav slučaj pokreće složenu kontrolu i onda kada ne dodje do opaljenja nego samo do potezanja oružja.

On je povodom ubistva u Tutinu, kao i takodje nedavnog slučaja kada je policajac van dužnosti ubio napadača u jednom restoranu u beogradskom naselju Dorćol, rekao da su ti policajci branili svoj život i postupili u skladu sa zakonom.

Stefanović je u istom intervjuu, govoreći o platama i penzijama, najavio povećanje plata zaposlenima u policiji, vojsci i Bezbednosno informativnoj agenciji (BIA) i u drugim sektorima države, kao i povećanje penzija.

On je kazao da postoje dva modela povećanja penzije.  „Jedan za koji su bili razgovori sa MMF-om i taj model kaže da se penzije vrate na staro, što bi značilo da 70 odsto doživi smanjenja penzije jer su njima povećavane penzije, a da se iz te mase koja bi se skupila vrati ovima iz 30 odsto“, rekao je Stefanović i dodao da taj model neće biti usvojen jer bi time bili oštećeni najsiromašniji.

Naveo je da drugi model podrazumeva da se svima povećaju penzije i u tom slučaju, kako je kazao, 70 odsto bi imali dodatno veće penzije, a 30 odsto bi imali veće penzije ali ne u potpunosti iste kao ranije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.