„Supergalebu“ otkazao motor?

Iznenadni prekid rada motora tokom leta na relativno maloj visini glavna je okolnost koja je u fokusu članova komisija koje istražuju okolnosti pada aviona „Supergaleb“ G4 Vojske Srbije i pogibije pilota potpukovnika Nenada Ćulibrka i kapetana Dejana Pandurovića, pišu Novosti.

Prvi zadatak istražnih organa biće ispitivanje uzroka gubitka pogonske sile rols rojsovog motora, ali i reakcije pilota, piše list pozivajući se na svoja saznanja.

Rasvetljavanjem teške vazduhoplovne nesreće bave se specijalne komisije Generalštaba i Ratnog vazduhoplovstva, Inspektorat odbrane kao i Više javno tužilaštvo u Šapcu.

Članovi ovih timova u subotu su izašli na mesto pada aviona inastavili prikupljanje rasutih delova letelice, uzimanje izjava od meštana i fotografisanje njive na koju se srušio avion. Vojnim komisijama nije određen rok za sastavljanje izveštaja, već su dobile odrešene ruke u pogledu trajanja istrage.

List navodi i da će članovi vojnih komisija svoj rad bazirati na otrkivanju uzroka nagle promene pravca leta, ali i na potrazi za odgovorom zašto se posada nije katapultirala iz letelice koja se strmoglavo kretala ka tlu. Za ovaj deo istrage ključnu ulogu ima video snimak, koji su sa zemlje napravili očevici udesa. Prve procene govore da je supergaleb imao za sada nepozanti problem sa motorom i to u delikatnom trenutku zaokreta letelice.

Pod lupom komisija biće i okolnosti na osnovu kojih su piloti doneli odluku da ne napuste letelicu uprkos obrušavanju. Nije isključena ni mogućnost da su Ćulibrk i Pandurović do poslednjeg trenutka pokušavali da „izvade“ avion, ali i da izbegnu naseljene delove sela, pišu Novosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.