U trendu

Svetska vest: U Srbiji otkrivena droga 800 puta jača od marihuane!

U zajedničkoj akciji policije i Ministarstva zdravlja u Srbiji je otkrivena i zaplenjena nova droga 800 puta jača od marihuane.

Radi se o supstanci, sintetičkom kanabinoidu (5F-MDMB-PINACA) koji kod ljudi može da izazove teško oštećenje zdravlja, rekla je za sutrašnji „Blic“ Jelena Janković, rukovodilac Centra za rano upozorenje o novim psihoaktivnim supstancama u Ministarstvu zdravlja.

„Ovo je svetski važna vest s obzirom da će informaciju iz Srbije preko sistema ranog upozoravanja dobiti sve zemlje Evropske unije,“ izjavila je ona.

Prema njenim rečima, kod nas će ova droga odmah biti stavljena na listu zabranjenih psihoaktivnih supstanci, a očekuje dse da to učine i druge zemlje.

„Ova supstanca pripada grupi psihoaktivnih supstanci koje mogu izazvati teško oštećenje zdravlja ljudi. Sintetički kanabinoidi imaju 100 do 800 puta jače delovanje od kanabisa i javljaju se u obliku smole, belkog praha, kristala, ulja, bivše mešavine,“ dodala je ona.

U EU su do danas prijavljene 134 vrste sintetičkih kanabinoida i to je najeća hemijska grupa koja se prati u Sistemu ranog upozoravanja. Proizvode se najčešće u Kini i Indiji ali se pakuju u Evropi, objašnjava Jankovićeva.

Ona kaze da sistem ranog upozoravanja o novim psihoaktivnim supstancama ima ključnu ulogu u odgovoru na pojavu novih psihoaktivnih supstanci u EU i funkcionišse po principu prikupjanja informacija o novim supstancama koje su se pojavile u bilo kojoj od članica EU kao i u Turskoj i Norveškoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.