Tabloidi „izračunali“ brzinu Babićevog vozila (video)

Još nema zvaničnog izveštaja koliko brzo se automobil u kom je bio Zoran Babić kada je na naplatnoj rampi Doljevac udario u dva automobila ispred sebe i izazvao udes u kom je jedna žena poginula, dok je petoro povređeno. Međutim, tabloid Informer objavljuje da je njegov vozač išao 52 kilometra na sat u trenutku udara.

Snimci video kamera, policijska skica, dokazni materijal sa uviđaja, rezultati vanrednog tehničkog pregleda vozila, izjave očevidaca, vremenske prilike, težina povreda putnika, kao i obdukcioni nalaz nastradale žene… Sve to je, prema rečima profesora Saobraćajnog fakulteta Milana Vujanića, potrebno da bi se utvrdilo kojom se brzinom pre sudara kretala, a zatim i kojom je brzinom u momentu sudara “škoda” u kojoj je bio Zoran Babić udarila u “opel” u kom je poginula Stanika Gligorijević.

“Brzina kojom je on udario je jedna, a brzina kojom je vozio pre toga, to ne znamo. Nemamo tragove kočenja, ne znamo ni da li je kočio, možda ima ABS, pa je kočio bez tragova. Činjenica je da se iz tih oštećenja, ako ne uzmemo u obzir i povrede ne može dobiti pouzdan podatak o brzini u trenutku sudara”, istakao je Vujanić.

Do tog podatka nisu još došli ni nadležni, s obzirom da je istraga u toku. Međutim, kao utvrđen, podatak o brzini objavljen je u ponedeljak na naslovnoj strani Informera. Navode da je „Babićev vozač išao 52 km/h u trenutku udara“ i da je to izračunao kompjuterski softver.

Kao izvor za tu informaciju navode objavu na društvenoj mreži Tviter osobe koja je navela da je uradila okvirnu simulaciju, u softverskom programu, na osnovu fotografija i snimaka nesreće pronađenih na Tviteru.

“Program ne radi ništa. Recimo za program ‘PC Crash’ vi morate imati policijsku skicu koju unosite u program, morate znati gde su se zaustavila vozila, gde je mesto sudara. Mi znamo gde je mesto sudara, ali ne znamo gde su se zaustavila vozila. Ovo što su uradili preko mreža, može odokativno biti između 50 i 80 km/h”, objasnio je Vujanić.

Informer od, kako navode, izvora bliskog istrazi, prenose i izjavu Babićevog vozača datu na salušanju u Osnovnom tužilaštvu u Nišu:

“Vozio sam propisanom brzinom. U trenutku mi je popustila pažnja jer su se menjali znaci iznad naplatnih rampi, koji pokazuju koja je ručna, a koja elektronska naplata. Nisam znao u koji kanal da uđem. Tada je jedan automobil iznenada ušao u moju traku i prjurio pored nas, to me je dodatno zbunilo. U trenutku sam izgubio kontrolu nad automobilom i desila se tragedija.”

Dozvoljena brzina na autoputu je 130 km/h. Nekoliko stotina metara pre naplatne rampe nalazi se prvi znak koji upozorava da se brzina smanji na 80, bliže rampi vozače očekuje još jedno upozorenje da je propisana brzina 40 km/h. Da li se onda vozač, kako je prema navodima tabloida izjavio kretao propisanom brzinom?

“Ako bi vozio brzinom od 40, ne bi ovakav sudar bio, a moja procena je da ovo nije ni u sudaru 40 km/h”, kazao je Vujanić.

Po završetku istrage, ukoliko optuženi vozač ne bude sklopio nagodbu sa Tužilaštvom, biće pokrenut sudski postupak. U tom slučaju, on bi zbog teškog dela protiv bezbednosti saobraćaja mogao biti osuđen na jednu do osam godina zatvora.

(Jelena Zorić, N1)

7 komentara
 1. bambi

  Kada su u kolima politicari onda se prava brzina deli sa tri i tek onda se dobija brzina za javnost.

 2. aleksandar

  A zašto niko ne piše ko je sve bio u vozilu sa gospodinom Babićem?

 3. Anonimni

  Ciji je sluzbeni glasnik taj Ïnformer“i po kom osnovu je ovlascen da daje procenu i i zvestaj. Jesu li licencirani ili su po nalogu nekoga zaduzeni da tako objavljuju. kako komentarisati ovo uplitanje „nazov“novinara u sve i svasta ? Podsecaju na svoje vlasnike koji sve znaju i o svemu daju komentare i presude.

 4. alien

  U stvari piroćanci su preminulu ženu vozili u autu, da ne bi plaćali pogrebno vozilo. Babićev šofer ih je smo očešao, pa su vatrogasgi morali da je vade švajs aparatom. Smrt fašizmu.

 5. MRKA

  Ne brukajte se ljudi. Pa corav vidi da je to duplo brze.

 6. Anonimni

  Meni je čudno da se na fotografijama vide samo dve slupane crne limuzine, prva dava odbačena auta se uopšte ne vide na fotografijama, a na video klipu vidi se kako kao metak crna limuzina uleće i odbacuje dva svetlija automobila koja su stajala. Dakle pitanje koje meni nije jasno kad je stigla druga crna limuzina i koji je njen učinak u celom udesu???

 7. pesak

  U momentu sudara moguce da je vozio u rikverc jer cudan je taj softver kompjuterski kad ume toliko odjednom da smanji kad sazna ko je sedeo u vozilu…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike