U trendu

Tramp ide na samit NATO u maju

Američki predsednik Donald Tramp prisustvovaće samitu NATO 25. maja u Briselu, potvrdila je Bela kuća.

„Predsednik je nestrpljiv da se sastane sa svojim partnerima iz NATO da potvrdi naš čvrst angažman prema NATO i da razgovara o pitanjima presudnim za Alijansu, posebno podeli odgovornosti saveznika i ulozi NATO u borbi protiv terorizma“, saopštila je sinoć Bela kuća.

Stejt department je prethodno juče saopštio da će državni sekretar SAD Reks Tilerson propustiti svoj prvi NATO sastanak u Briselu u aprilu.

Ministar će umesto toga na sastanak poslati državnog podsekretara i političkog direktora Tomasa Šenona, karijernog diplomatu koji je već služio za vreme Džona Kerija. Sastanak ministara spoljnih poslova NATO biće održan 5. i 6. aprila u Briselu.

Ta odluka rizikuje da zabrine Atlantsku alijansu posle kritika od predsednika Trampa koji je nazvao prevazidjenom.

Stejt department je naveo da će Tilserson svakako od srede u Vašingtonu primiti većinu svojih kolega iz NATO tokom sastanka predstavnika 68 članova koalicije protiv grupe Islamska država koji se održava u tom gradu.

Portparol Stejt departmenta rekao je da neprisustvovanje Tilersona ne treba ni na koji način da se tumači kao znak nepoštovanja Alijanse ili odustajanje od američkog angažovanja u Alijansi i bezbednosti u Evropi i dodao da SAD ostaju 100 odsto angažovane u Alijansi.

NATO je sa svoje strane saopštio da će generalni sekretar Jens Stoltenberg posetiti Vašington 12. aprila da se sastane sa Trampom i razgovara o „značaju snažne Alijanse“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar