U trendu

U 16. godini je pijan autom usmrtio četvoro, a u zatvoru je proveo samo dve godine

Itan Kauč danas ima 20 godina, i pre pet godina je, vozeći pijan i pod uticajem narkotika, izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginulo četvoro ljudi. Pre tri dana je pušten iz zatvora.

Iza rešetaka u Teksasu proveo je dve godine, a njegovo puštanje izazvalo je bes javnosti, ponajviše predstavnica udruženja ‘Majke protiv vožnje u pijanom stanju’.

Kauču je javnost u Americi dala nadimak „affluenza teen“ što je izraz koji opisuje psihološku slabost koja navodno utiče na mlade bogate ljude, a simptomi uključuju nedostatak motivacije i osećaja krivice i osećaj izolacije. Upavo su to nepriznato medicinsko stanje i odrastanje u bogatstvu, njegovi advokati koristili u odbrani na sudu, navodeći da on treba da ide na rehabilitaciju, a ne u zatvor.

Itan će u nerednih šest godina morati da se pridržava policijskog časa koji mu zabranjuje izlazak posle 21 sat, nosiće narukvicu za praćenje, a neće smeti da pije alkohol, piše Gardijan, a prenosi 24sata.

– Ovo je ogromna nepravda prema žrtvama i njihovim porodicama koji pate zbog odluke jednog čoveka da pijan sedne za volan – napisale su majke.

Itan je u vreme nesreće imao samo 16 godina. U krvi je imao tri puta veću koncentraciju alkohola od dopuštene. Jurio je Fordom F-350, u kojem je bilo sedmoro njegovih prijatelja. Bili su u noćnom izlasku. Vozio je 50 km/h brže od dopuštenog.

Pokosio je Breanu Mičel (24) kojoj se automobil pokvario na putu, kao i Holi i Šelbi Bojls i Brajana Dženingsa, koji su došli da joj pomognu. Dvoje njegovih putnika je teško povređeno, a jedan je ostao paralizovan.

Optužili su ga za ubistvo, ali ga je maloletnički sud osudio tek na 10 godina uslovne kazne.

Uslovnu kaznu je ubrzo ponovo prekršio i opet je uhapšen 2016. godine, kada je otišao na zabavu na kojoj se služio alkohol, a potom je sa majkom pobegao u Meksiko u nameri da izbegne kaznu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.