U trendu

U hraniteljskim porodicama na jugu 690 mališana

Na području pet okruga na jugu Srbije u hraniteljskim porodicama trenutno se nalazi 690 dece, što je smanjenje u odnosu na proteklu godinu kad ih je bilo 821, saznaje agencija Beta od direktorke Centra za porodični smeštaj i usvojenje Violete Blagojević.

Prema njenim rečima, broj dece u hraniteljskim porodicama u Nišavskom, Pirotskom, Topličkom, Jablaničkom i Pčinjskom okrugu smanjen je jer je jedan broj mladih punoletstvom izašao iz sistema socijalne zaštite, deo dece je vraćen svojim biološkim porodicama pošto su one stekle funkcionalnost, a pet mališana je usvojeno.

Violeta Blagojević je istakla da se, zapravo, sve više povećava broj zahteva za smeštaj dece u hraniteljskim porodicama.

„Porast postoji jer, nažalost, znamo u kakvom stanju žive porodice i koliko teškoća ima koje ometaju funkcionisanje porodice i roditeljsku kompetenciju“, izjavila je Blagojević.

Ona je kazala da na području tih pet okruga trenutno ima 450 hraniteljskih porodica, a ima i porodica koje su spremne za prihvat dece, ali ih još nemaju na smeštaju.

„Imamo dovoljno hraniteljskih porodica ali moramo da radimo na njihovim nerealnim očekivanjima da će primiti dete koje nema nikakve probleme u ponašanju, niti zdravstvene probleme“, izjavila je Blagojević.

Prema njenim rečima, medju decom koja odlaze u hraniteljske porodice sve je manje dece koje nemaju nikakve zdravstvene probleme, niti probleme u ponašanju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.