najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

U porodičnom i partnerskom nasilju stradalo 16 žena

U Srbiji je od početka godine u porodičnom i partnerskom nasilju stradalo 16 žena, izjavila je danas predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Mihajlović i stalni koordinator UN u Srbiji Irena Vojačkova-Solorano potpisale u Vladi Srbije projektni dokument „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama“, koji će, kako je rečeno, pružiti podršku Vladi Srbije u borbi protiv tog problema.

Mihajlović je istakla i da je u poslednjih 10 godina u takvom nasilju u Srbiji ubijeno 314 žena.

Dodala je da će se ovaj projekat baviti i preventivom i sprečavanjem nasilja, navodeći da je jedan od zadataka Koordinacionog tela razgovor i rad sa najmladjim uzrastom još od osnovne škole.

„Bavićemo se i uskladjivanjem zakona koji se bave ovom temom sa evropskim standardima“, rekla je ona.

Kako je rekla Mihajlović, problem nasilja nad ženama nije pitanje pojedinca i jedne vlade, već društveni i ekonomski problem.

„Kada se u decembru iznesemo podatak da nijedna žena nije ubijena u toj godini i da nijedno dete nije stradalo u porodičnom i patnetnerskom nasilju, onda možemo da kažemo da smo uspeli u ovom poslu“, rekla je ona.

Mihajlović je navela i da je završen zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji je povučen iz procedure kako bi bio doradjen i izrazila očekivanje da će se ubrzo naći u skupštinskoj proceduri.

„Moja poruka je da svi imamo obavezu da o ovome razmislimo i da svi imamo obavezu da se borimo protiv nasilja nad ženama. Država je tu da stvori zakondavne okvire i da reaguje kad je potrebno“, rekla je ona.
 
Vojačkova-Solorano je istakla da je nasilje nad ženama veliki socijalni problem i dodala da je takvo nasilje potpuno neprihvatljivo.

„Srpska vlada će nastaviti koz ovaj projkeat borbu protiv tog društvenog i socijalnog problema i pomoći će radu Koordinaciong tela koji se time bavi“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, potrebno je da žrtve nasilja dobiju pravnu, društvenu i socijalnu podršku, ne samo u Beogradu, već u celoj Srbiji.

Istakla je da je švedska vlada omogućila finansijska sredstva da se nastavi rad na projektu, a da će UN nastaviti da pomaže Vladi Srbiji u borbi sa tim problemom.

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin rekao je da je Švedskoj bitno sprečavanje nasilje nad ženama, koje je i društveni, a ne samo porodični i lični problem.

„Ovo nije samo srpski problem, postoji svuda i treba se vrlo aktivno boriti protiv toga“, rekao je on.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike