U trendu

Slovačka vlada šalje specijalni avion po turiste

Slovačko ministarstvo unutrašnjih poslova spremno je da pošalje specijalni vladin avion u Srbiju po turiste koji su doživeli saobraćajni udes na auto putu Beograd-Niš kod Aleksinca, kada je slovački autobus rano jutros sleteo sa kolovoza usmrtivši petoro ljudi.

Portparol slovačkog Ministarstva unutrašnjih poslova Ivan Netik izjavio je da će avion verovatno dva puta leteti u Srbiju. Trebalo bi da neke od turista preveze u Slovačku već danas dok će ozbiljnije povređeni verovatno biti prevezeni sutra u novom vladinom Erbasu.

„Još uvek čekamo dateljnije informacije iz bolnica,“ rekao je Netik, prenosi slovačka agencija TASR.

Ministarstvo će kasnije danas poslati u Srbiju i tim za hitne intervencije u kom su psiholozi, navodi slovačka agencija.

Poslanici slovačke Narodne skupštine danas su minutom ćutanja odali poštu poginulima u saobraćajnoj nesreći.

Slovački premijer Robert Fico je izjavio da se u prepodnevim časovima sreo sa ministrom unutrašnjih poslova Robertom Kalinjakom i da su se dogovorili o načinu na koji će najbolje i najbrže pomoći slovačkim džavljanima koji su imali saobraćajnu nesreću u Srbiji, a sve dalje aktivnosti u vezi s tim obavljaće ministar Kalinjak, prenose slovački mediji.

Petoro slovačkih državljana je poginulo kada je autobus slovačke agencije Aelus sleteo sa kolovoza nešto pre četiri sata jutros u blizini Aleksinca vozeći turiste koji su letovali na grčkom ostrvu Krf.

U autobusu je bilo 29 putnika i dva vozača a više od 20 ljudi je povređeno, navodi TASR.

Od toga je 14 primljeno u bolnicu u Nišu, a direktor tamnošnjeg Kliničkog centra Miodrag Lazić je rekao da je samo jedna osoba teško povređena.

Slovački konzul u Beogradu je otputovao na lice mesta. U autobusu je kako navodi bilo i čeških državljana, tako da se i konzul Češke uputio ka mestu nesreće.

Češki mediji su naime objavili da je u autobusu bilo 12 čeških turista, a da je bilo i Mađara.

Sve informacije o teškoj saobraćajnoj nesreći kod Aleksinca o nastradalima i povređenima mogu se dobiti na broj telefona 011/222-3808 u Ambasadi Slovačke, preneo je ranije RTS.

Nesreća se dogodila rano jutros oko 3.30 časova na delu auto puta u visini sela Bobovište, oko kilometar od skretanja za Aleksinačke rudnike.

Ekipe Hitne pomoći zbrinule su 26 povređenih, dok je petoro putnika ostalo zarobljeno ispod prevrnutog autobusa.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio da će posetiti mesto na kome se dogodila nesreća.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar