U trendu

UNICEF ukazao na značaj saznanja o mentalnom zdravlju

Povodom tragičnog događaja jutros u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, UNICEF je ukazao na značaj svesti o mentalnom zdravlju, posebno u obrazovnom sistemu.

„Moramo da preduzmemo konkretne korake da identifikujemo i podržimo one koji se bore sa problemima mentalnog zdravlja i da stvorimo društvo koje promoviše mentalno zdravlje i dobrobit za sve. Važno je da se obezbedi pristup uslugama mentalnog zdravlja i podrška deci i mladima, kao i da se promoviše bezbedno i negujuće okruženja u školama i zajednicama“, saopštio je UNICEF.

Dodali su da se ne sme zaboraviti značaj pravde za decu jer ona ne mogu biti uhapšena ili krivično gonjena na isti način kao odrasle osobe, i po zakonu imaju pravo na posebnu brigu i zaštitu.

„UNICEF poziva da se prioritet stavi na zaštitu i prava dece u pravosudnom sistemu. Ovo uključuje da se deca koja dolaze u kontakt sa zakonom tretiraju na način koji podržava njihovo dostojanstvo i prava, kao i da su uspostavljene odgovarajuće mere za sprečavanje i reagovanje na nasilje nad i među decom“, navedeno je u saopštenju.

UNICEF je takođe pozvao građane i medije da se uzdrže od postavljanja ili prosleđivanja fotografija i video snimaka u vezi sa ovim nasilnim događajem, jer to može dodatno negativno da utiče na decu, porodice žrtava i njihove najmilije.

Osmoro učenika i čuvar Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u centru Beograda ubijeni su danas u oružanom napadu jednog đaka sedmog razreda, potvrđeno je iz Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Kako se dodaje, ranjeno je još šest učenika i nastavnica.

Napad je iz pištolja izveo učenik te škole K.K. (14), koji je uhapšen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.