U trendu

UNS: Iz medija u privatizaciji otislo 870 zaposlenih

Iz medija u privatizaciji otišlo je 870 zaposlenih, što je skoro svaki treći od ukupno 2.356 zaposlenih u 74 medija koja su u vlasništvu države, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije.

Za njihove otpremnine iz budžeta Srbije je, kako je UNS-u rečeno u Agenciji za privatizaciju, obezbeđeno oko 383 miliona dinara.

„U pojedinim medijima, praktično svi zaposleni uzeli su otpremnine“, istakao je UNS i naveo da je Informativno preduzeće Novi put iz Jagodine napustio je 71 od 72 zaposlenih, u Niškoj televiziji je ostalo da radi šestoro od 80 radnika, dok je u RTV Bačka Palanka 36 radnika uzelo otpremnine.

Kako su UNS-u rekli stručnjaci iz oblasti radnog prava, radnici koji su uzeli otpremnine će moći ponovo da se zaposle u nekadašnjoj medijskoj kući ako novi vlasnik to bude želeo. Takođe, ne postoje ni zakonske prepreke zato što su uzeli otpremninu da se oni zaposle u nekom drugom mediju.

Posle završetka prvog kruga privatizacije od 50 medija za koje je Agencija za privatizaciju raspisala javni poziv, 22 medija su uslovno dobila nove vlasnike jer još nisu potpisani ugovori, dok 28 ide u drugi krug.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.