U trendu

Vatrogasci se i dalje bore s požarima širom Dalmacije (VIDEO)

Hrvatski vatrogasci i danas se bore s više požara širom Dalmacije, a u gašenju im pomažu i protivpožarne namenski organizovane snage Oružanih snaga Hrvatske.

Gori na ostrvu Hvaru, u Srinjinama kod Splita, u Perkoviću kod Šibenika, kao i u Ceranjima kod Benkovca.

MORH je saopštio da je stigao poziv za angažovanje vazdušnih snaga za požar na lokaciji Srinjine kod Splita, ali da zbog jakog vetra i turbulentnih strujanja vazdušne snage još nisu u mogućnosti da se uključe u gašenje tog požara.

Prema novinarskim izveštajima s terena, na tom području gori borova šuma, nisko raslinje, makija i trava. U Srinjinama nema struje i vode, a zatvorena je i cesta Srinjine-Sitno Donje. Nema informacija o povredjenima, a Hrvatska radiotelevizija javila je da su vatrogasci i meštani uspeli da odbrane kuće. Nekoliko kuća zahvatio je požar, ali nisu izgorele.  

Na požarište na ostrvu Hvaru, gde gori gusta borova šuma, upućen je jedan „kanader“, a na požarištu Perković, nedaleko od izlaza s autoputa Zagreb-Split, kod Vrpolja, u Šibensko-kninskoj županiji dva „kanadera“ i dva „er-traktora“.

U Perkoviću se vatrena linija proteže na jedan kilometar, a požarom je zahvaćeno nisko rastinje i gusta borova šuma.

Gori i u Zadarskoj županiji, pa je na požar u Ceranjima kod Benkovca upućen jedan Canadair i jedan Airtractor.

Ministarstvo odbrane (MORH) saopštilo je da su od ranog jutra na gašenju požara na više mesta u Dalmaciji angažovane snage iz sastava 93. vazduhoplovne baze Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne obrane (HRZ i PZO).

MORH je naveo i da su vazdušne vojne snage od 1. juna učestvovale u gašenju 88 požara, najviše u Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.