Viši sud odbio zahtev za ponavljanje postupka u slučaju Taton

Viši sud u Beogradu odbio je zahtev odbrane osudjenih Ivana Grkovića i Dejana Puzigaće za ponavljanje postupka za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona, ocenivši da bi ispitivanje predloženih svedoka bilo nov dokaz, ali bez dovoljnog kvaliteta, saopštio je danas taj sud.

„Pribavljeni i izvedeni dokazi, iako novi, ne predstavljaju dokaze koji su takvog kvaliteta i značaja da bi sami za sebe, ili u vezi sa ranijim činjenicama ili dokazima, mogli dovesti do odbijanja optužbe ili oslobadjanja od optužbe ili do osude po blažem krivičnom zakonu“, ukazuje sud.

Novi dokazi i činjenice, „ne mogu da dovedu do ponavljanja krivičnog postupka, jer po oceni veća ne dovode u sumnju pravilnost činjeničnog stanja utvrdjenog u predjašnjem pravnosnažno okončanom krivičnom postupku, „odnosno verodostojnost već izvedenih dokaza“.

Tu odluku juče je donelo Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu, „ponovo odlučujući“ o zahtevu branilaca osudjenih Grkovića i Puzigaće, za ponavljanje krivičnog postupka završenog presudom, navodi se u saopštenju.

Krivično vanpretresno veće „postupajući po primedbama Apelacionog suda u Beogradu, sprovelo je radnje provere i ispitan je u svojstvu svedoka Slobodan Čenić, nakon čega je veće razmotrilo celokupne spise predmeta i donelo odluku da treba odbiti zahtev za ponavljanje krivičnog postupka“.

Protiv ovog rešenja stranke u postupku se mogu žaliti Apelacionom sudu u Beogradu u roku od tri dana od dana prijema rešenja, dodaje se u saopštenju.

Viši sud u Beogradu osudio je grupu od 14 optuženih na zatvorske kazne od kojih su najstrože kažnjeni Đorđe Prelić i Puzigaća, sa 35 godina zatvora i 32 zatvora, a Apelacioni sud je osuđenima pravosnažnom presudom prepolovio kazne.

Taton je pretučen 17. septembra 2009. na Obilićevom vencu u centru Beograda, uoči utakmice Partizana i francuskog Tuluza a umro je 12 dana kasnije od povreda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.