U trendu

VJT: Uhapšene četiri osobe koje se sumnjiče da su zloupotrebama oštetile EPS

U Beogradu su danas četiri osobe osumnjičene za pranje novca i poreska krivična dela uhapšene u okviru proširenja istrage protiv šest osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS).
Pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije Ministarstva unutrašnjih poslova i Poreske policije Ministarstva finansija su ih uhapsii po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu.

Uhapšena su odgovorna lica privrednog društva „Profil Projekt“ doo Beograd Velimir B, „Nib Part doo Beograd“ Dragan R, „Sbos Construction doo Beograd“ Nikola L. i vlasnik preduzetničke radnje za autoprevoz iz Uba Siniša K.

VJT je saopštilo da je uhapšenima koji su osumnjičeni za pranje novca, poresku utaju i neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza, određeno zadržavanje do 48 sati tokom kojih će biti saslušani u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, a potom će biti donete odluke o daljem postupanju.

Pod optužbama za zloupotrebu u EPS-u ranije su uhapšeni odgovorno lice stranog privrednog društva „Italiana Construcioni S.P.A.“ ogranak u Beogradu i „Meta Balkan doo Beograd“, Bojan Vladimir S. i direktor privrednog društva „Bauwasen doo“ iz Lazarevca, Nemanja T.

„Sumnja se da je Bojan Vladimir S. nakon izvršenih uplata novčanih iznosa od strane investitora JP EPS po osnovu ispostavljenih privremenih situacija u vezi sa ugovorom za izgradnju industrijskog koloseka od 18. aprila 2017. godine, 317.203.601,78 dinara prebacivao privrednim društvima ‘Profil projekt’, ‘Nib Part’ i ‘Sbos Construction’ kao i preduzetničkoj radnji u vlasništvu Siniše K, za navodnu kupovinu šina, elektroopreme i drugog materijala za izgradnju industrijskog koloseka, po lažnim fakturama“, navodi VJT.

Potom su, kako se sumnja, odgovorna lica tih privrednih društava novac prebacivala na račun PD „Bauwasen doo“ iz Lazarevca, čije je odgovorno lice takodje sačinjavalo lažne fakture i dokumentaciju o toj nabavci, kao i o nabavci šina i drugog materijala od PD „Metal Balkan doo Beograd“.

Potom je Nemanja T. deo novca u iznosu od 92.853.739 dinara predao Bojanu Vladimiru S, dok je preostali deo novca zadržao na računu PD „Bauwasen doo“ iz Lazarevca.

„Iz navedenih protivpravnih radnji proizlazi i osnov sumnje da su osumnjičeni izvršili i poresko krivično delo kojim je prouzrokovana šteta za budžet Srbije u iznosu od 76.445.260,00 dinara“, navodi se u saopštenju.

U ovom predmetu je krajem februara pokrenuta istraga protiv šest lica zbog sumnje da su zloupotrebama oštetila JP EPS za 7.458.050 američkih dolara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.