U trendu

A. Šešelj: Vlast i opozicija u Republici Srpskoj da održe političko jedinstvo

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj pozvao je danas predstavnike vlasti i opozicije u Republici Srpskoj da održe „političko jedinstvo“, nakon što je visoki predstavnik Valentin Incko nametnuo zakon kojim se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca u Bosni i Hercegovini.

„Skandal nevidjenih razmera što je Incko doneo nedemokratski, necivilizacijski zakon i nametnuo ga. Republika Srpska treba oštro da ga odbaci i ne pristane da se primenuje zakon oji treba da predstavi laž kao istinu“, kazao je Šešelj na konferenciji za novinare u centrali SRS.

Šešelj je ocenio da zbog, kako je naveo, uvodjenja verbalnog delikta „kao u staljinističkim režimima“, BiH ne može da opstane kao država.

„To je država u kojoj umesto naroda, vlast vrši stranac. Taj stranac (Incko) otvoreno je stao u zaštitu političkih interesa muslimanke političke elite s ciljem da se RS utopi u unutarnu BiH“, dodao je Šešelj.

Naglasio je da je Republika Srpska „velika pobeda srpskog naroda“ izborena tokom rata „u kojem se srpski narod suočio sa istim opasnostima“ kao u Drugom svetskom ratu.

„Imperativ za sve političke predstavnike srpskog naroda treba da bude da RS opstane, da se ne dozvoli nametanje zakona, da se održi jedinstvo i istraje blokada institucija BiH“, rekao je Šešelj.

Šešelj je negirao da je u Srebrenici počinjen genocid i dodao da se taj slučaj koristi kako bi se „slomila kičma državostvornosti srpskog naroda“.

On je pozvao vlast u Srbiji da pomogne Republici Srpskoj, ekonomski i diplomatski.

„To je dužnost ove i svake druge vlade – da se kaže ne nametanju lažnih genocida i proglašavanje srpskog naroda genocidnim“, istakao je Šešelj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.