U trendu

A11: Poverenica utvrdila diskriminaciju u Pećincima i traži vraćanje dece u vrtić

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti utvrdila je da je predškolska ustanova „Vlada Obradović Kameni“ u Pećincima diskriminisala decu zbog političke pripadnosti roditelja i članova njihovih porodica i zatražila da deca budu vraćena u vrtić, saopštilo je danas Udruženje A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava.

To udruženje navodi da je pritužba poverenici bila podneta u ime S.M, J.M. i N.M, dece koja su početkom septembra nezakonito ispisana iz vrtića, za šta su njihovi roditelji sumnjali da se desilo zbog članstva u Demokratskoj stranci i povezanosti sa protestima poljoprivrednika u Vojvodini.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je u mišljenju utvrdila da je doneta neopravdana odluka predškolske ustanove da se ova deca stave na listu čekanja, i da se nije vodilo računa o najboljem interesu dece i odredbama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Kako se dodaje u saopštenju, uprkos pokušajima vrtića da opravda takvo postupanje razlozima kao što je „raskid ugovora po sili zakona“, činjenica da je majka jednog deteta „nezaposlena“, da postoje „neplaćena dugovanja“ prema predškolskoj ustanovi, te nedovoljni „smeštajni kapaciteti“, poverenica je utvrdila da su mnogi od tih navoda kontradiktorni i nejasni, pa čak i da neka od obrazloženja ne odgovaraju utvrdjenim činjenicama.

Poverenica je u mišljenju istakla da vrtić nije dokazao da su postojali opravdani i objektivni razlozi zbog kojih se deca nalaze na listi čekanja i ne mogu da pohadjaju predškolsku ustanovu u kojoj su prethodno bila upisana, dodali su iz A11.

Kako se dalje ističe, predškolska ustanova nije se u postupku ni izjašnjavala na navode i dokaze iz pritužbe koji su se odnosili na osnov diskriminatornog postupanja, niti je osporila da su roditelji, odnosno članovi porodice – članovi opozicione političke partije.

Istakli su da je poverenica za zaštitu ravnopravnosti uputila preporuku da se otklone posledice diskriminatornog postupanja i da se deca hitno vrate da pohadjaju programe u objektima iz kojih su ispisana, kao i da se vrtić pisanim putem izvini roditeljima, te da ubuduće vodi računa da ne pravi diskriminaciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.